Taliansky premiér Conte rezignoval

Taliansky premiér Giuseppe Conte odstúpil v utorok z funkcie v súvislosti s politickou krízou vo svojej krajine. Conte podal demisiu do rúk prezidenta Sergia Mattarellu. Ten ho požiadal, aby zostal na čele dočasnej vlády.

25.01.2021 20:40 , aktualizované: 26.01.2021 14:15
debata (8)

Mattarella začne v stredu s lídrami talianskych politických strán rokovať o budúcej vlády. Rokovania môžu trvať až do štvrtka.

Conte, ktorý je premiérom od júna 2018, sa chce po svojom odstúpení pokúsiť o sformovanie novej vlády so širšou podporou v parlamente. O svojej plánovanej demisii najprv informuje ministrov na zasadnutí vlády, ktoré sa začne v utorok o 09.00 h.

Conteho vláde minulý týždeň vyjadrili dôveru obe komory parlamentu, avšak po odchode jedného z koaličných partnerov fakticky stratila väčšinu v Senáte, čo oslabilo jej stabilitu.

Talianska vláda sa ocitla v kríze po tom, čo sa z nej stiahla strana Italia Viva (IV), ktorú vytvoril expremiér Matteo Renzi. Táto strana je síce malá, ale bola považovaná za kľúčovú pre prežitie koalície, ktorej súčasťou je aj stredoľavicová Demokratická strana (PD) a antisystémové Hnutie piatich hviezd (M5S).

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Giuseppe Conte