Bez celoplošného testovania. Lockdown v Nemecku znížil za mesiac počet prípadov covidu o polovicu

Nemecko prekonalo dôležitú hranicu v boji proti koronavírusovej pandémii, keď sa mu vďaka prísnemu lockdownu podarilo znížiť počty nových prípadov nákazy od Vianoc o polovicu, informovala vo štvrtok agentúra DPA.

28.01.2021 12:51 , aktualizované: 13:41
Berlín / Brandenburská brána / Foto: ,
debata (22)

Tzv. sedemdňová incidencia – počet nových infikovaných na 100-tisíc obyvateľov za týždeň – predstavovala vo štvrtok ráno 98, vyplýva z údajov Inštitútu Roberta Kocha (RKI). Doterajšie maximum tohto ukazovateľa zaznamenali v Nemecku 22. decembra pri hodnote 198.

Deklarovaným cieľom nemeckej vlády i spolkových krajín je znížiť sedemdňovú incidenciu pod 50. Ak bude pozitívny vývoj pokračovať, mohlo by k tomu podľa DPA na základe doterajšieho trendu dôjsť približne do polovice až konca februára.

Vedci však považujú živenie nádejí na rýchle uvoľňovanie opatrení za falošný signál, dodáva agentúra s tým, že Nemecko by podľa nich i niektorých politikov nemalo tento úspech premrhať, ale prísne opatrenia ponechať v platnosti, až kým zmienená incidencia neklesne na 25 či dokonca na desať, čo bola úroveň z minulého leta.

Vlani v Nemecku incidenciu 50 definovali ako hranicu, do ktorej môžu tamojšie zdravotnícke úrady udržať situáciu pod kontrolou – teda vyhľadať všetky kontaktné osoby infikovaných a poslať ich do karantény. Kancelárka Angela Merkelová povedala, že je dôležité vrátiť sa na hodnotu 50 čo najrýchlejšie, „aby sme mohli hovoriť o otváraniach“.

Nemecko pre nové mutácie uzavrie hranice

Nemecko sa pripravuje na uzavretie svojich hraníc s cieľom zabrániť šíreniu nákazlivejších variantov nového koronavírusu, aby neohrozilo svoj pokrok v boji proti pandémii z uplynulých týždňov. Spolková vláda by sa mala na príslušnom pláne dohodnúť do piatka, uviedol vo štvrtok minister vnútra Horst Seehofer. Informujú o tom agentúry DPA a AFP.

Nemecko sa zameria na zákaz cestovania z oblastí, kde sú rozšírené nové varianty, povedal Seehofer novinárom pred videokonferenciou s rezortnými partnermi z členských štátov EÚ. Konkrétne spomenul Brazíliu, Britániu, Juhoafrickú republiku a Portugalsko, presnú definíciu „oblastí mutácie“ však ešte Berlín podľa neho vypracuje na základe vedeckých kritérií.

Diskusie o tom, aké výnimky Nemecko povolí, stále prebiehajú, doplnil konzervatívny politik, podľa ktorého Berlín nebude čakať na spoločnú iniciatívu Európskej únie v súvislosti s hranicami, pretože nič nenaznačuje, že by nejaká mohla prísť v čase prijateľnom pre jeho krajinu.

Lídri členských krajín EÚ sa minulý týždeň v princípe zhodli na výraznom obmedzení cestovania do Únie, no tiež v rámci nej. Európska komisia následne navrhla prísnejšie pravidlá testovania a karantény pre krajiny a regióny s mimoriadne vysokou mierou infekcie. Vlády členských štátov teraz musia rozhodnúť, ako ich budú realizovať, píše DPA.

Viaceré krajiny, ako napríklad Belgicko, už predpisy vstupu na svoje územie sprísnili; Nemecko ich uplatňuje pre cestujúcich z vyše 20 krajín od uplynulej nedele. Seehofer tento týždeň hovoril o zvažovaní takmer úplného zastavenia leteckej dopravy do Nemecka. Zo štvrtkových výsledkov nového prieskumu inštitútu YouGov vyplýva, že väčšina Nemcov – 68 percent – by takýto zákaz privítala, odmieta ho len každý piaty oslovený.

Európska komisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová pripustila, že takýto krok by mohol byť potrebný na zamedzenie nových infekcií. Vyzvala však Berlín, aby nepodnikal „príliš drastické“ opatrenia, ktoré by mohli zasiahnuť hospodársku obnovu i dobré fungovanie zdravotníctva.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #lockdown