Vírus ťahá Portugalcov ku dnu

Portugalsko čelí najhoršej fáze pandémie koronavírusu, potvrdil včera premiér António Costa. Spoluobčanov varoval, že potrvá týždne, kým sa situácia začne zlepšovať. Krajina sa pritom podľa neho nemôže spoliehať na pomoc zo zahraničia

28.01.2021 17:18
Virus Outbreak Portugal Foto:
Sanitky s pacientmi čakajú v kolóne pred univerzitnou nemocnicou v Lisabone, kým sa uvoľnia lôžka. FOTO: SITA/AP
debata (3)

Portugalsko, ktorému sa v prvej vlne pandémie darilo lepšie než iným európskym krajinám, má teraz najvyšší sedemdňový priemer nových denných prípadov nákazy na svete a aj najviac úmrtí na milión obyvateľov.

V stredu tamojšie úrady hlásili 293 ďalších úmrtí, čo je denné maximum od začiatku epidémie. Celkovo sa v krajine s desiatimi miliónmi obyvateľov od prepuknutia nákazy koronavírusu infikovalo vyše 669-tisíc ľudí, z ktorých 11 305 zomrelo.

„Situácia nie je len zlá, je príšerná“, povedal Costa v rozhovore pre TVI. „Nemá zmysel si navrávať, že to teraz nie je najhoršie. A tento najhorší moment tu s nami celkom iste bude ešte niekoľko ďalších týždňov,“ dodal premiér.

Trest za uvoľnené sviatky

Costa v rozhovore priznal, že k súčasnej kritickej situácii čiastočne prispela aj vláda uvoľnením reštrikcií medzi Vianocami a začiatkom nového roka. Svoj podiel na tom však nesie aj nová mutácia koronavírusu, ktorá sa objavila vlani v Británii, a ktorá sa hojne rozšírila aj v Portugalsku.

„Určite tu došlo k chybám, často aj pri spôsobe, ako som Portugalcom sprostredkúval informácie. Keď príjemca nerozumie správe, tak je to chyba posla, o tom nepochybujem,“ pripustil Costa sebakriticky.

Portugalsko zvažuje kvôli preplneným nemocniciam a problémom s distribúciou kyslíka pre chorých s covidom oficiálne požiadať o pomoc ďalšie členské krajiny Európskej únie. Nemecko do krajiny už vyslalo svojich vojenských lekárov, ktorí vyhodnotia, akú pomoc Portugalsko potrebuje. Costa však varoval, že Nemecko a ďalšie európske krajiny môžu pomôcť len do určitej miery. Portugalsko sa napríklad kvôli svojej geografickej polohe nemôže spoliehať na to, že ostatné krajiny sa postarajú o jeho pacientov.

Čakanie na lôžka

„Pre krajinu, ktorá sa ako Portugalsko nachádza medzi Atlantikom a Španielskom, je to iné ako pre krajinu uprostred Európy hraničiacu s niekoľkými susedmi, kde je tak cezhraničná spoluprácu oveľa bežnejšia a jednoduchšia,“ dodal Costa.

Nemecko navyše nemôže poskytnúť Lisabone to, čo krajina potrebuje najviac: lekárov a sestričky. „Majú ventilátory, ale tie momentálne nepotrebujeme, pretože ich máme dostatok,“ uzavrel premiér.

Nemocnice v Portugalsku už využívajú dve tretiny lôžok pre pacientov s covidom, jednotky intenzívnej starostlivosti sú prakticky plné. Vojenské nemocnice premieňajú jedálne na nemocničné oddelenia.

V stredu večer stálo v kolóne pred univerzitnou nemocnicou v Lisabone, najväčšou portugalskou zdravotnou inštitúciou, vyše dvadsať sanitiek, ktoré čakali, kým sa uvoľnia lôžka. Hovorca nemocnice uviedol, že na JIS-ke pre pacientov s covidom majú jedno voľné lôžko a približne desať lôžok na celom oddelení.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Portugalsko #pandémia #koronavírus