Agentúra pre atómovú energiu: Zásoby uránu v Iráne 14-násobne prekračujú limit

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v utorok informovala, že zásoby obohateného uránu v Iráne v súčasnosti presahujú 14-násobok limitu stanoveného v jej dohode so svetovými mocnosťami z roku 2015.

23.02.2021 22:13
debata (16)

Ako informovala agentúra AFP, v správe MAAE zverejnenej v utorok vo Viedni sa tiež uvádza, že k 16. februáru celkove zásoby obohateného uránu v Iráne predstavujú 2967,8 kilogramov.

Limit v dohode z roku 2015 bol stanovený na 300 kilogramov obohateného uránu vo viazanej forme, čo je ekvivalent 202,8 kilogramu čistého uránu.

Tieto správy MAAE prichádzajú v deň, keď Irán začal obmedzovať niektoré inšpekcie MAAE. Ide o reakciu na krok Spojených štátov, ktoré odmietli zrušiť sankcie uvalené na Irán.

MAAE okrem toho na svojom zasadnutí vo Viedni vyjadrila veľké znepokojenie v súvislosti s možnou prítomnosťou jadrového materiálu v oficiálne nepriznanom jadrovom zariadení v Iráne.

MAAE vo svojej správe uviedla, že „je hlboko znepokojená tým, že na tomto nelegálnom mieste sa mohol nachádzať nelegálny jadrový materiál a že tento jadrový materiál Irán naďalej nehlási v rámci dodatkového protokolu k jadrovej dohode so svetovými mocnosťami“.

Predbežné uplatňovanie dodatkového protokolu Iránom je súčasťou jadrovej dohody medzi islamskou republikou a šiestimi svetovými mocnosťami z roku 2015, známej aj pod názvom Spoločný komplexný akčný plán (JCPOA). Teherán sa vtedy zaviazal obmedziť svoj jadrový program výmenou za zrušenie sankcií.

V najnovšej správe MAAE sa konštatuje, že Irán ani „po 18 mesiacoch nepodal potrebné, úplné a technicky dôveryhodné vysvetlenie pre prítomnosť častíc jadrového materiálu“.

Predmetné zariadenie sa údajne nachádza v teheránskej štvrti Turkuzábád a podľa tvrdenia Izraela sa tam v minulosti uskutočňovali utajené aktivity súvisiace s iránskym jadrovým programom.

Zdroje však tvrdia, že nič nenasvedčuje tomu, že by sa táto lokalita využívala na spracovanie uránu; mohla však byť využívaná ako jeho skladisko.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu #medzinárodná jadrová dohoda #obohacovanie uránu