Odborník na extrémizmus: IS už nie je schopný uskutočniť komplexné útoky

Teroristická džihádistická skupina Islamský štát (IS) už nie je schopná uskutočniť komplexné útoky, uviedol pre štvrtkové vydanie denníka Augsburger Allgemeine Zeitung nemecký odborník na extrémizmus Peter Neumann.

25.02.2021 16:01 , aktualizované: 17:19
Sýria / Islamský štát / Dáeš / Foto:
debata (16)

IS už nemôže vykonávať dlho plánované a zložité útoky, aké spáchal napríklad v Paríži v roku 2015, povedal denníku profesor bezpečnostných štúdií na King's College v Londýne.

V roku 2015 udreli teroristi na piatich rôznych miestach francúzskej metropoly vrátane divadla Bataclan a štadióna Stade de France. O život vtedy prišlo 130 ľudí.

Podľa Neumanna je jedným z dôvodov oslabenia džihádistov z IS to, že prišli o kontrolu nad časťami Iraku a Sýrie. Ich tamojší samozvaný kalifát už neexistuje a bez neho je pre IS čoraz ťažšie získať nových bojovníkov, dodal.

Hrozba, ktorú predstavujú títo islamistickí extrémisti, je tak výrazne nižšia, ako to bolo pred šiestimi rokmi, vysvetlil Neumann. Avšak osamelí páchatelia budú hrozbou aj naďalej, zdôraznil a dodal, že pochybuje o tom, že IS bude existovať aj o desať rokov.

Šéf oddelenia OSN pre boj proti terorizmu Vladimir Voronkov minulý týždeň zase upozornil, že „tieto značné zvyšky (teroristov) môžu predstavovať veľkú, dlhodobú a globálnu hrozbu“.

Islamský štát kedysi ovládal 88-tisíc štvorcových kilometrov územia rozprestierajúceho sa od západnej Sýrie po východný Irak, pričom na tomto území zaviedol brutálny režim, pod ktorý spadalo takmer osem miliónov ľudí.

Napriek územným prehrám IS v Iraku v roku 2017 a v Sýrii v roku 2019 experti odhadujú, že v danej oblasti je stále aktívnych viac než 10-tisíc militantov. Organizovaní sú v malých bunkách, ukrývajú sa v púštnych alebo vidieckych oblastiach a sú schopní prekračovať nestrážené úseky hraníc.

Ruské vojenské lietadlá útočili na pozície IS v Sýrii

Ruské vojenské lietadlá uskutočnili desiatky vzdušných útokov na pozície Islamského štátu v Sýrskej púšti. Informovala o tom vo štvrtok stanica BBC s odvolaním sa na miestnych aktivistov.

Lietadlá podporujú operáciu sýrskych provládnych síl, ktorá sa zameriava na zabezpečenie cestnej komunikácie medzi provinciami Homs a Dajr az-Zaur. Militanti IS nedávno v danej oblasti vykonali niekoľko smrtiacich útokov a rýchlych prepadov. Pri poslednom z nich v stredu údajne zahynulo deväť vojakov a členov domobrany.

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii, ktoré prostredníctvom siete zdrojov monitoruje vojnový konflikt v Sýrii, vyhlásilo, že v utorok zahynuli pri výbuchu pozemnej míny, nastraženej džihádistami, ďalší traja vojaci. Incident sa stal v púštnej oblasti provincie Dajr az-Zaur.

Pri náletoch ruských lietadiel prišlo v utorok o život najmenej desať militantov IS v uvedenej provincii, ako aj v provincii Hamá, zatiaľ čo zo stredajších útokov, ktoré sa uskutočnili v „trojuholníku Aleppo-Rakka-Hamá“, neboli bezprostredne hlásené žiadne úmrtia.

Opozičná televízna stanica Syria TV oznámila, že ruské bojové stíhačky útočili na pozície IS v oblasti Bádija (t. j. na Sýrskej púšti) v rámci ofenzívy sýrskych vojakov a domobrany. Štátne médiá sa však o tejto operácii nezmienili.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Islamský štát