Štyria ľudia zahynuli po prepadnutí sa ľadu na švédskom jazere

Štyria ľudia zahynuli vo štvrtok večer pri prechode jazera Sävsjö južne od švédskeho Jönköpingu, keď sa pod nimi zrejme prelomil ľad. Informovala o tom s odvolaním sa na políciu agentúra AFP, podľa ktorej severská krajina zápasí s výrazným oteplením.

26.02.2021 07:37
debata

Obete, štyroch mužov vo veku od 65 do 75 rokov, našli v diere v ľade a po vytiahnutí z vody už nebolo možné ich oživiť, informoval hovorca miestnej polície. Presné okolnosti nešťastia ešte neboli objasnené.

Podobné nehody, často spojené s neopatrnosťou ľudí chodiacich po príliš krehkom ľade, sú vo Švédsku bežné, ale zriedkakedy si vyžiadajú toľko obetí.

Po niekoľkých týždňoch intenzívnych mrazov na väčšine územia škandinávskej krajiny, kedy sa veľa ľudí prechádzalo po zamrznutých jazerách a zátokách, čelili mnohé švédske regióny v posledných dňoch rýchlemu vzostupu teplôt.

Práve vo štvrtok bol zaznamenaný februárový teplotný rekord, keď v Kalmare na juhovýchodnom pobreží podľa švédskeho meteorologického inštitútu SMHI namerali 16,8 stupňa Celzia.

debata chyba
Viac na túto tému: #Švédsko