Politici o nej pochybovali. AstraZeneca je v skladoch

Nebola dosť dobrá pre francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona ani slovenského premiéra Igora Matoviča. A samotná britsko-švédska spoločnosť AstraZenaca si poriadne naštrbila imidž. Najmä v Európe nedokáže plniť kontrakty na dodávky vakcíny, ktorú vyvinula. No problémom je aj to, že očkovacie látky od firmy AstraZenaca, ktoré k dispozícii sú, sa využívajú nedostatočne. Britský denník Guardian vo štvrtok informoval, že európske krajiny zatiaľ nepodali ľuďom 80 percent dávok vakcíny, ktoré už majú.

28.02.2021 16:08
Virus Outbreak South Korea Foto: ,
Vakcína od spoločnosti AstraZeneca.
debata (76)

Macron pred niekoľkými týždňami vyhlásil, že vakcína AstraZeneca je kvázi neefektívna u ľudí nad 65 rokov. Európska lieková agentúra (EMA) však pri schválení očkovacej látky neurčila žiadny vekový limit, čo sa týka podávania vakcíny. Ide len o to, že AstraZeneca nemala v klinických štúdiách očkovacej látky zahrnutý dostatočný počet starších ľudí. Už onedlho by však mali byť tieto dáta k dispozícii.

"Vo svetle najnovších vedeckých štúdií je dokázaná efektívnosť vakcíny AstraZeneca. Ak to bude očkovacia látka, ktorú mi ponúknu, samozrejme, že si ju zoberiem,“ vyhlásil minulý týždeň Macron.

Podľa britského denníka Financial Times Francúzsko do piatka využilo iba 16 percent z 1,1 milióna dávok vakcíny AstraZeneca, ktoré má k dispozícii. Nemecko k 25. februáru použilo iba o niečo viac ako jednu pätinu z 1,45 milióna dávok a Španielsko menej ako tretinu z 808-tisíc dávok.

Viaceré európske krajiny sa rozhodli, že vakcínu AstraZeneca nebudú podávať ľuďom nad 65 rokov. Nemecká komisia pre očkovanie však zvažuje, že toto odporúčanie zmení, keďže najnovšia štúdia preukázala účinnosť očkovacej látky aj u starších ľudí.

"Je to možné a urobíme to,“ odpovedal v televízii ZDF šéf nemeckého Stáleho výboru pre očkovanie Thomas Mertens na otázku, či je vzhľadom na najnovší výskum možné odporučiť vakcínu od britsko-švédskej firmy pre všetkých obyvateľov.

Podobné rozhodnutie sa očakáva v Paríži. Šéf francúzskej rady pre stratégiu očkovania proti koronavírusu Alain Fischer uviedol, že vakcína AstraZeneca je účinná aj u ľudí starších ako 65 rokov. Ministerstvo zdravotníctva preto opätovne posúdi odporúčania týkajúce sa tejto očkovacej látky.

Podľa výskumu, ktorý robila Edinburská univerzita, sa riziko hospitalizácie pacientov s koronavírusom znížilo o 94 percent štyri týždne po zaočkovaní prvou dávkou vakcíny AstraZeneca.

USA schválili vakcínu Johnson & Johnson

Spojené štáty schválili núdzové použitie jednodávkovej vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od firmy Johnson & Johnson. Predpokladá sa, že túto očkovaciu látku do konca marca odobrí aj Európska lieková agentúra (EMA) a následne Európska komisia. Podľa výsledkov štúdie amerického Úradu pre kontrolu potravín a liečiv je účinnosť vakcíny 85 percent pri ochrane pred závažným priebehom ochorenia COVID-19. Účinná je tiež proti brazílskemu a juhoafrickému variantu koronavírusu.

© Autorské práva vyhradené

76 debata chyba
Viac na túto tému: #vakcíny #koronavírus #Covid-19 #AstraZeneca