Matovič kazí priateľské vzťahy medzi Ukrajinou a Slovenskom, reagoval Kyjev na žart v rádiu

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba označil v stredu žartovné vyjadrenie predsedu slovenskej vlády Igora Matoviča o tom, že za ruskú vakcínu Sputnik V sľúbil Moskve Zakarpatskú Ukrajinu, ako poľutovaniahodné.

03.03.2021 19:41 , aktualizované: 23:33
matovič kuleba Foto: , ,
Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba a slovenský predseda vlády Igor Matovič na koláži.
debata (490)

„Nech ju vymení za niekoľko regiónov Slovenska. Je poľutovaniahodné, že predseda slovenskej vlády svojimi nekorektnými vyhláseniami kazí mimoriadne priateľské a úprimné vzťahy medzi Ukrajinou a Slovenskom,“ napísal Kuleba na svojom twitterovom účte.

Igor Matovič totiž v utorňajšej relácii Rádia Expres na otázku, čo za nákup vakcíny Sputnik V Ruskej federácii sľúbil, so žartom odvetil: „Zakarpatskú Ukrajinu.“ K tomu následne dodal: „Nič som nesľuboval… len som sa snažil zabezpečiť vakcínu.“

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) sa ospravedlnil svojmu ukrajinskému rezortnému partnerovi Kulebovi za Matovičove nevhodné výroky. Minister to večer uviedol na sociálnej sieti. „Ospravedlnil som sa mu za nevhodné výroky premiéra Igora Matoviča na adresu Ukrajiny. Mrzí ma to o to viac, že sme len pred pár dňami mali v Kyjeve mimoriadne dobrý rozhovor ako ďalej rozvíjať naše vzťahy,“ dodal.

Ukrajina žiada oficiálne ospravedlnenie

Ministerstvo zahraničných vecí Ukrajiny si predvolalo v stredu chargé d'affaires Slovenskej republiky na Ukrajine Matúša Korbu, aby mu vyslovilo protest proti nevhodným vyjadreniam predsedu vlády Matoviča. Ukrajinské ministerstvo informovalo o tom na svojej webovej stránke s tým, že žiada od slovenského premiéra oficiálne ospravedlnenie.

„Bez ohľadu na motívy, žáner alebo kontext sú takéto poznámky šéfa slovenskej vlády, ktoré priamo odkazujú na územnú celistvosť Ukrajiny, kategoricky neprijateľné a majú negatívny vplyv na priateľskú a susedskú atmosféru ukrajinsko-slovenských vzťahov,“ uvádza sa vo vyhlásení ministerstva.

Podľa neho „žart“ slovenského premiéra „znie obzvlášť urážlivo pre ukrajinský ľud trpiaci ruskou agresiou a ruskou okupáciou Krymskej autonómnej republiky a mesta Sevastopol, ako aj častí ukrajinského Donbasu“.

Rezort ďalej uviedol, že „nevhodné slová predsedu slovenskej vlády sú v rozpore so zásadovým postavením Slovenska na podporu zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc“.

Ministerstvo zahraničných vecí Ukrajiny preto „žiada od predsedu slovenskej vlády Igora Matoviča oficiálne ospravedlnenie za jeho nevhodné poznámky“. Ministerstvo dodalo, že ukrajinský veľvyslanec v SR Jurij Muška odovzdal demarš na Ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

490 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Ukrajina #Sputnik V