AfD môže sledovať tajná služba. Čo na to voliči?

Len pár mesiacov pred voľbami sa Nemecko odhodlalo na nezvyčajný krok. Celú krajne pravicovú stranu Alternatíva pre Nemecko (AfD) budú môcť sledovať bezpečnostné zložky. V demokratickom zriadení je to citlivý krok. Okrem toho už na jeseň budú Nemci hlasovať o zložení spolkového parlamentu.

05.03.2021 08:21
Germany Far Right Foto: ,
Zhromaždenie stúpencov Alternatívy pre Nemecko (AfD) pred voľbami do Európskeho parlamentu v máji 2019.
debata (8)

Podozrivý prípad

Podľa nemeckých médií Federálny úrad pre ochranu ústavy označil celú AfD za takzvaný podozrivý prípad krajne pravicového extrémizmu. Podľa magazínu Der Spiegel však tajné služby zatiaľ nebudú sledovať volených predstaviteľov strany, ktorí sedia v regionálnych parlamentoch, Bundestagu a v Európskom parlamente. AfD totiž podala viacero žalôb, v ktorých tvrdí, že bezpečnostné zložky porušujú vo vzťahu k nej zákony. Nemecké úrady už predtým označili za podozrivý prípad krajne pravicového extrémizmu mládežnícku organizáciu strany.

AfD vznikla v roku 2013. Sprvoti to bola najmä euroskeptická strana. Počas utečeneckej krízy však začala AfD raziť tvrdú protimigračnú a xenofóbnu agendu a posúvala sa čoraz viac doprava. Baštami strany sú najmä regióny bývalého východného Nemecka. Vo voľbách v roku 2017 získala AfD 12,6 percenta hlasov a skončila na treťom mieste. Zároveň sa stala najsilnejším opozičným subjektom v parlamente.

„Federálny úrad pre ochranu ústavy oficiálne nepotvrdil, čo v súvislosti s AfD urobil. No bol to očakávaný krok. Úrad už začiatkom roka 2019 informoval, že z verejných zdrojov zhromažďuje dáta o strane,“ uviedol pre Pravdu profesor politológie Kai Arzheimer z univerzity v Mainzi. Podľa odborníka na krajne pravicovú scénu môžu teraz tajné služby využiť ďalšie prostriedky, ktoré im umožňuje zákon, aby mali viac informácií o extrémizme v rámci strany. Arzheimer pokladá takýto postup štátu za oprávnený.

„Novinári aj akademici už odhalili viaceré kontakty AfD na extrémistických aktérov. Úrady by zanedbali svoje povinnosti, keby sa to nesnažili overiť. Okrem toho sledovanie sa bude diať pod súdnym dohľadom a AfD sa už aj obrátila na orgány spravodlivosti. Získané informácie tajné služby posúdia. Až potom sa bude rozhodovať, či Federálny úrad pre ochranu ústavy priamo označí AfD za extrémistickú organizáciu,“ pripomenul Arzheimer.

Dva scenáre

Podľa posledných prieskumov verejnej mienky sa popularita krajne pravicovej strany pohybuje od osem do 11 percent.

„Uvidíme, či krok tajnej služby prispeje k tomu, že voličov od AfD odradí. Môže sa stať, že samotná strana zmierni rétoriku a upraví niektoré politické pozície,“ povedal pre Pravdu expert na nemeckú politiku Eric Langenbacher z Georgetownskej univerzity. „No možný je aj scenár, že to k AfD priláka viac voličov, keď strana bude samu seba vykresľovať ako obeť systému a bude šíriť konšpiračné teórie,“ pripustil expert.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #extrémizmus #krajná pravica #Alternatíva pre Nemecko #AfD #nemecká politika