Pápež František na historickej návšteve Iraku vyzval na pokoj zbraniam

Pápež František vyzval vo svojom úvodnom príhovore na návšteve Iraku na skoncovanie s extrémizmom a násilím. Jeho cesta je vôbec prvou pápežskou návštevou v tejto krajine, dlho trpiacej vojnou a teraz aj pandémiou koronavírusu.

05.03.2021 09:27 , aktualizované: 16:16
pápež, irak Foto:
Pápež František na návšteve Iraku.
debata (7)

Pápež František (84) sa nezľakol druhej vlny pandémie ani nových bezpečnostných hrozieb a podnikol „dlho očakávanú“ cestu, aby potešil jednu z najstarších kresťanských spoločenstiev na svete a zároveň prehĺbil dialóg s moslimami.

„Nech prestanú násilné a extrémistické činy, rozdelenosť a neznášanlivosť,“ povedal František v dojímavom a burcujúcom prejave, jeho prvom po prílete do Iraku.

František pristál v piatok popoludní na medzinárodnom letisku v metropole Bagdad, kde ho privítal iracký premiér Mustafá Kázimí, ako aj súbory symbolizujúce rôznorodosť folklórnej hudby a tanca.

Potom sa stretol s prezidentom Barhamom Sálihom, ktorý oficiálne pozval pápeža do Iraku v roku 2019, a s ďalšími vládnymi a náboženskými osobnosťami.

Pápež, hlava 1,3 milióna katolíkov celého sveta, predniesol dojímavý príhovor pred impozantným prezidentským palácom. Zdôraznil v ňom aj to, že kresťanstvo má v Iraku hlboké korene.

„Dávna prítomnosť kresťanov na tomto území a ich prínos pre život tejto krajiny predstavujú bohaté dedičstvo, ktoré chcú ďalej rozvíjať v prospech všetkých,“ povedal František.

Bojovať proti metele korupcie

Takisto vyzval irackých predstaviteľov, aby „bojovali proti metle korupcie, zneužívaniu moci a neúcte k zákonu“. Organizácia Transparency International (TI) pravidelne zaraďuje Irak medzi krajiny sveta najviac poznačené korupciou.

Pápež, ktorý je popredným podporovateľom medzináboženského dialógu, vyzdvihol aj ostatné pustošené, trpiace iracké menšiny. „Medzi mnohými, čo tu trpia, myslí aj na jezídov, nevinné obete nezmyslených a brutálnych zverstiev,“ uviedol.

Tak ako irackých kresťanov aj komunitu jezídov prenasledovala a vyvražďovala extrémistická organizácia Islamský štát (IS), keď v roku 2014 pri bleskovej vojne obsadila väčšinu severného Iraku.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #Irak