Pápež na historickej návšteve Iraku precestoval vyše 1 400 kilometrov

Pápež František sa vrátil do Ríma z historickej návštevy Iraku, vôbec prvej pápežskej cesty do tejto blízkovýchodnej krajiny. Informoval o tom reportér tlačovej agentúry AFP, ktorý bol s pápežom na palube lietadla.

08.03.2021 15:07
pápež, irak Foto: ,
Pápež František prichádza na verejnú bohoslužbu v irackom Arbíle.
debata (5)

František (84) absolvoval program návštevy bez problémov, aj keď pred jeho cestou panovali obavy v súvislosti s bezpečnostnou situáciou v Iraku a pandémiou koronavírusu. Do Iraku pricestoval v piatok 5. marca.

„Irak vždy bude so mnou, v mojom srdci,“ povedal v nedeľu František, keď končil svoju najväčšiu bohoslužbu a posledné verejné podujatie v Iraku. Konalo sa v meste Arbíl, metropole severného regiónu Kurdistan.

Pápež sa neskôr v Arbíle stretol aj s otcom trojročného sýrskeho chlapčeka Ajlana Kurdího, ktorý sa pred niekoľkými rokmi utopil počas plavby cez Egejské more a stal sa symbolom ťažkého údelu utečencov.

Tým sa zavŕšila návšteva, počas ktorej František precestoval v rámci Iraku vyše 1400 kilometrov.

ovzbudil zmenšujúcu sa komunitu menšinových irackých kresťanov, ale ruku podal aj väčšine šiitských moslimov – prostredníctvom stretnutia s ich najvyšším duchovným, veľkým ajatolláhom Alím Sístáním.

František je stúpencom medzináboženského dialógu. Vyzval preto irackých moslimov, kresťanov a iných veriacich, aby zanechali nepriateľstvá a boli si navzájom bratmi.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #Irak