Portugalský expremiér sa postaví pred súd za pranie špinavých peňazí a falšovanie

Bývalý portugalský premiér José Sócrates sa postaví pred súd pre obvinenia z prania špinavých peňazí a falšovania dokumentov. V piatok o tom rozhodol lisabonský sudca. Zároveň dodal, že politikovi vypršala v súvislosti s viac ako desiatimi prípadmi korupcie premlčacia doba.

10.04.2021 11:46
José Sócrates Foto: ,
Bývalý portugalský premiér José Sócrates si upravuje ochranné rúško na tvári v súdnej sieni v Lisabone 9. apríla 2021
debata

Sudca Ivo Rosa vyhlásil, že Sócrates obdržal 1,7 milióna eur od priateľa z detstva, ktorý pracoval pre portugalskú stavebnú spoločnosť. Cieľom firmy bolo zabezpečiť si vplyv a získať tak zmluvy. Sócrates v obhajobe uviedol, že peniaze a iné aktíva, ako umelecké diela alebo využívanie luxusného bytu v Paríži, boli pôžičky od dlhodobého kamaráta.

Obvinenia z falšovania sa týkajú dokumentov spojených s rôznymi platbami. Množstvo z nich bolo v hotovosti, pričom obaja muži používali v telefonickej konverzácii šifry, čo podľa sudcu naznačuje, že sa dopustili korupcie. V tejto záležitosti však vypršala premlčacia doba.

Súd v Lisabone Sócratesa zbavil ďalších troch obvinení z korupcie. Piatkové rozhodnutie súdu je prehrou pre prokuratúru, ktorá v korupčnom škandále vzniesla obvinenia voči 19 osobám a deviatim spoločnostiam v 189 prípadoch porušenia zákona.

„Všetky veľké lži prokuratúry sa rozpadli,“ vyjadril sa Sócrates pri odchode zo súdu. Prokuratúra sa proti rozhodnutiu súdu môže odvolať.

Obžaloba viní expremiéra z odcudzenia 34 miliónov eur z troch spoločností v rokoch 2005 – 2011, keď stál na čele portugalskej vlády. Sócrates tieto obvinenia dlhodobo odmieta.

Zatkli ho koncom novembra 2014 ako prvého bývalého predsedu vlády v dejinách Portugalska. Obvinený bol z prania špinavých peňazí, korupcie a daňových únikov. Vo vyšetrovacej väzbe strávil vyše deväť mesiacov, neskôr ho na šesť týždňov premiestnili do domáceho väzenia.

debata chyba
Viac na túto tému: #Portugalsko #falšovanie #pranie špinavých peňazí