Boje na severe Jemenu si vyžiadali 53 mŕtvych, húsíovia mieria na strategický Márib

Dovedna 31 jemenských povstalcov a 22 príslušníkov vládnych síl prišlo za posledných 24 hodín o život v bojoch provincii Márib na severe Jemenu. Píše o tom v sobotu agentúra AFP s odvolaním sa na údaje poskytnuté zdrojmi jemenskej armády.

10.04.2021 18:13
Jemen Foto: ,
debata (1)

Iránom podporovaní povstalci, tzv. húsíovia, vo februári zintenzívnili bojové akcie cieľom zmocniť sa strategického mesta Márib, ktoré je metropolou rovnomennej provincie. Toto mesto leží v blízkosti bohatých ropných ložísk a približne 120 kilometrov východne od mesta Saná, ktoré už povstalci kontrolujú.

Jeden zo zmienených zdrojov uviedol, že počas posledných bojov sa „povstalcom podarilo zmocniť sa časti územia“. Podľa jeho slov samotné mesto Márib nie je ohrozené.

Jemen je v stave občianskej vojny od roku 2014, keď húsíovia dobyli hlavné mesto Saná a väčšinu severu krajiny. V roku 2015 sa do vojny zapojila medzinárodná koalícia pod vedením Saudskej Arábie, stojaca na strane legitímnej jemenskej vlády. Irán podporujúci húsíov je rivalom Saudskej Arábie v oblasti Blízkeho východu.

Konflikt si vyžiadal desaťtisíce životov a milióny ľudí prinútil opustiť svoje domovy. Vytvoril tiež humanitárnu krízu, ktorú OSN označuje za najhoršiu na svete.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Jemen #húsíovia