Erdogan Zelenskému: Turecko neuzná anexiu Krymu

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan po sobotňajších rozhovoroch s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Ankare podľa svojich slov ubezpečil svojho hosťa, že jeho krajina neuzná ruskú "anexiu Krymu".

10.04.2021 21:28
Recep Tayyip Erdogan Foto: ,
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na archívnej snímke z 30. októbra 2019
debata (88)

Podľa agentúry TASS Erdogan na tlačovej konferencii uviedol, že Turecko podporuje územnú celistvosť a zvrchovanosť Ukrajiny. „Zopakovali sme naše principiálne rozhodnutie neuznať anexiu Krymu. Povedali sme, že podporujeme iniciatívu Ukrajiny v Krymskej platforme zameranú na konsolidáciu medzinárodného spoločenstva okolo Krymu. Dúfame, že táto iniciatíva prinesie pozitívne výsledky pre všetkých ľudí na Kryme vrátane krymských Tatárov a pre Ukrajinu,“ povedal Erdogan.

Turecký prezident zároveň oznámil, že ministri obrany a zahraničných vecí oboch krajín začali nové konzultácie. „Týmto spôsobom posilňujeme koordináciu medzi našimi krajinami. Našu spoluprácu v rezorte obrany nemožno v žiadnom prípade považovať za iniciatívu zameranú proti tretím krajinám,“ zdôraznil Erdogan.

Podľa jeho slov je Ankara takisto pripravená ponúknuť „potrebnú podporu“ na urovnanie konfliktu na východe Ukrajiny. „Sme presvedčení, že súčasná kríza by sa mala urovnať mierovými a diplomatickými prostriedkami na základe územnej celistvosti Ukrajiny a medzinárodného práva. Dúfame, že znepokojivá eskalácia, ktorú sme tam nedávno pozorovali, bude čo najskôr ukončená, bude dodržané prímerie a konflikt bude urovnaný prostredníctvom dialógu na základe minských dohôd. Sme pripravení v tejto súvislosti ponúknuť potrebnú podporu,“ uviedol turecký prezident a dodal, že sa dohodli so Zelenským na „pokračovaní strategického partnerstva“.

88 debata chyba
Viac na túto tému: #Recep Tayyip Erdogan #Krym #Volodymyr Zelenskyj