Na východe Ukrajiny sa bojuje. Británia a USA vyzvali Rusko na zmiernenie napätia

Ďalší ukrajinský vojak podľa nedeľného armádneho komuniké prišiel o život pri nepriateľskom ostreľovaní ukrajinských pozícií v Donbase na východe krajiny, ktorého časť ovládajú separatisti.

11.04.2021 11:16 , aktualizované: 18:28
Ukrajina Rusko Zelenskyj návšteva Donbas konflikt Foto:
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vľavo) navštívil 8. apríla 2021 východnú časť krajiny, kde sa v posledných dňoch vystupňovalo napätie medzi Ukrajinou a Ruskom.
debata (1182)

Denník Ukrajinská pravda s odvolaním sa na oznámenie armády priniesol správu, že pri sobotňajšom ostreľovaní v okolí Luhanska prišiel o život ukrajinský vojak. Podľa velenia ukrajinskej armády „ruské hybridné vojská“ ostreľovali ukrajinské pozície v deviatich prípadoch, v čoho dôsledku bol jeden vojak zabitý a ďalší zranený.

Armáda tiež zaznamenala prelety nepriateľského bezpilotného lietadla nad frontovou líniou. Ukrajinskí vojaci na ostreľovanie odpovedali paľbou. Od dnešného rána panuje na fronte dosiaľ pokoj.

Separatisti z Donecka a Luhanska naopak podľa ruského denníka Kommersant hlásia celkom osem prípadov porušenia prímeria zo strany ukrajinských vojakov, pričom miestne úrady momentálne upresňujú informácie o prípadných ranených v radoch civilného obyvateľstva.

Británia a USA vyzývajú na zmiernenie napätia

Británia a USA sa „pevne postavili“ proti ruskej destabilizačnej kampani voči Ukrajine a vyzvali Rusko na okamžité zmiernenie vyhrotenej situácie na Donbase a na plnenie medzinárodných záväzkov, uviedol šéf britskej diplomacie Dominic Raab podľa agentúry Reuters po rokovaní so svojím americkým náprotivkom Antony Blinkenom.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v rozhovore v relácii televízie NBC s názvom Meet the Press vyhlásil, že ak sa Rusko voči Ukrajine zachová nerozvážne alebo agresívne, bude to mať následky.

„Musím vám povedať, že mám skutočné obavy z ruských akcií na hraniciach s Ukrajinou,“ uviedol Blinken. Podľa neho sú preto Spojené štáty vo veľmi úzkom kontakte a koordinácii so svojimi európskymi spojencami a partnermi. „Všetci zdieľame tieto obavy. Prezident Joe Biden k tomuto zaujal jasný postoj. Ak bude Rusko konať nerozvážne alebo agresívne, bude to mať následky,“ dodal Blinken.

V sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan po stretnutí so svojím ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským vyzval na ukončenie znepokojujúceho vývoja na východe Ukrajiny a na rešpektovanie jej územnej celistvosti. Turecký prezident dodal, že dúfa v mierové riešenie konfliktu podľa medzinárodného práva a za použitia diplomatických prostriedkov.

Rusko nedávno presunulo svoje jednotky k hraniciam s Ukrajinou, ako aj na Krym. Hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová vo štvrtok uviedla, že Rusko má teraz pri hraniciach s Ukrajinou najviac vojakov od roku 2014. Turecké ministerstvo zahraničných vecí v piatok oznámilo, že USA vyšlú na budúci týždeň do Čierneho mora dve vojnové lode, čo môže priniesť eskaláciu napätia.

Ukrajina od ruskej anexie Krymu a prepuknutia ozbrojeného konfliktu na Donbase na jar 2014 obviňuje Rusko z agresie a okupácie ukrajinských území, aj keď Moskva priame zapojenie do konfliktu popiera. Boje si doteraz vyžiadali viac ako 13-tisíc mŕtvych.

Napätie v Donbase v posledných týždňoch stúpa. Kyjev v minulých dňoch varoval pred sústreďovaním ruských vojsk pri hraniciach s Ukrajinou, Rusko naopak obviňuje Kyjev z provokácií. Ukrajinský minister obrany varoval pred rizikom „ozbrojenej agresie“ Ruska pod zámienkou porušovanie práv rusky hovoriacich obyvateľov Donbasu.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina