Zemanovi plnia priania. Padol druhý minister

V priebehu necelého týždňa z českej vlády odišiel druhý minister. Krátko po ministrovi zdravotníctva odvolal v pondelok prezident Miloš Zeman aj šéfa diplomacie. Jana Blatného a Tomáša Petříčka spájalo to, že ich odchod od premiéra Andreja Babiša už dávnejšie žiadala hlava štátu, ktorej sa nepáčilo, ako vehementne sa obaja stavali proti dovozu ruskej vakcíny Sputnik bez certifikátu Európskej liekovej agentúry.

11.04.2021 22:46
Tomáš Petříček Foto:
Vpravo minister zahraničných vecí Českej republiky Tomáš Petříček na archívnej snímke z apríla 2019
debata (1)

Babiš nemal problém rozlúčiť sa s lekárom nestranníkom, ktorého nominovalo jeho hnutie ANO. Odchod sociálneho demokrata z čela rezortu diplomacie bol však v kompetencii koaličného partnera. Petříček cez víkend neuspel ako vyzývateľ vicepremiéra a ministra vnútra Jana Hamáčka v boji o kreslo predsedu ČSSD a bezprostredne po prehratom súboji sa musel sťahovať z Černínskeho paláca.

Zodpovednosť za odvolanie Petříčka na seba plne prevzal staronový šéf ČSSD. „Nie je to rozhodnutie pána premiéra, nie je to rozhodnutie pána prezident. Sociálna demokracia musí pôsobiť zrozumiteľne navonok,"obhajoval Hamáček zmenu vo vláde. "Potrebujem tím, ktorý bude hovoriť jedným hlasom,“ dodal podľa portálu iRozhlas.

Na zjazde ČSSD hral Petříček vabank. Strane, ktorá sa pol roka pred voľbami v prieskumoch potáca na hrane zvoliteľnosti, ponúkol zmenu kurzu. Žiadal tiež, aby sa zaviazala, že po voľbách už nepôjde do koalície s ÁNO. Neuspel, o znovuzvolenie za podpredsedu strany sa už neuchádzal a tak ho ani neprekvapilo, keď mu Hamáček, ktorý sa správa k Zemanovi lojálne, v nedeľu večer oznámil, že s ním už vo vláde neráta.

„Nie je tajomstvom, že som dlhodobo prezidentovi tŕňom v oku. V poslednom čase najmä z dôvodu ako sú napríklad Dukovany či otázka očkovnia, keď vravím, že bezpečnosť a zdravie našich občanov je zásadná,“ vyjmenoval Petříček podľa portálu Novinky dôvody, prečo boli vzťahy medzi Hradom a Ministerstvom zahraničných vecí napäté. „Držal som pevne prozápadné, proeurópske smerovanie. Odchádzam so vztýčenou hlavou,“ dodal končiaci šéf dipolomacie.

Koniec šéfa diplomacie stredopravicová opozícia spája s posilňovaním vplyvu prezidenta Zemana a ním presadzovaných záujmov Ruska. Šéf Pirátov Ivana Bartoš, možný budúci premiér po októbrových voľbách, pochválil Petříčka za postoj k stavbe ďalšieho bloku jadrovej elektrárne Dukovany. „Oceňujeme prístup pána Petříčka ku kauze Dukovany, kde rešpektoval stanovisko bezpečnostnej skupiny a nesúhlasil s prizvaním Ruska a Číny do tendra,“ napísal na Facebooku Bartoš.

Predseda ľudovcov Marian Jurečka sa na Twitteri neubránil sarkazmu pri hodnotení geopolitických súvislostí vládnych zmien. „Z hry stiahnutý Blatný a Petříček, na ihrisko je pripravený Sputnik, ktorému v poli bude nahrávať Arenberger (nový minister zdravotníctva), za čiarou sa rozcvičuje Rosatom, ktorý čo nevidieť má byť vpustený do hry. Česko-Rusko 0: 2, verím, že cez prestávke prehrmí v kabíne búrka, budú sa konať voľby a zápas jasne otočíme,“ napísal Jurečka.

Ministerskú rošádu sa šéfovi sociálnych demokratov zatiaľ nepodarilo dotiahnuť do konca. Prezident Zeman po odvolaní Petříčka musel vedením rezortu diplomacie dočasne poveriť Hamáčka. Petříčka by podľa pôvodnej predstavy mal nahradiť Lubomír Zaorálek. Minister kultúry, ktorý už v minulosti riadil ministerstvo zahraničných vecí sa ale zatiaľ nerozhodol, či ponuku príjme. Zaorálka by mal na ministerstve kultúry nahradiť ďalší sociálny demokrat Jan Birke, ktorý už potvrdil, že ponuku dostal a že ju príjme.

Hamáček verí, že Zaorálek sa rozhodne v priebehu niekoľkých dní miesto v Černínskom paláci prijať. " Je pre mňa zárukou, že sa na českej zahraničnej politike nič nezmení. Pôsobil tam, za jeho vedenia jasne ukázal, že má svoje priority a že rozhodne nebude otáčať kormidlo českej zahraničnnej politiky,“ citoval šéfa ČSSD portál iDnes.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Lubomír Zaorálek #Tomáš Petříček