USA dosiahli dohodu s Mexikom, Hondurasom a Guatemalou o zabezpečení hraníc

Spojené štáty uzavreli dohodu s Mexikom, Hondurasom a Guatemalou o posilnení ochrany hraníc, ktorej cieľom je znížiť počet migrantov prichádzajúcich do USA. V pondelok to oznámil Biely dom, uviedla agentúra AFP.

13.04.2021 14:05
Migrant / Migranti / Nulová tolerancia / Foto: ,
Na snímke z júla 2019 migranti vracajúci sa späť do Mexika cez most Puerta Mexico na mexicko-americkej hranici v Matamorose
debata (6)

„Cieľom je sťažiť cestu (do USA) a sťažiť prekročenie hraníc,“ povedala novinárom hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová. Mexiko, Honduras a Guatemala podľa nej zvýšia počet príslušníkov bezpečnostných síl na svojich hraniciach, aby migrantov odradili od cesty.

Otázka migrácie je jednou z hlavných výziev pre prezidenta Joea Bidena, ktorý počas predvolebnej kampane avizoval humánnejšie zaobchádzanie so žiadateľmi o azyl. Príliv migrantov však momentálne zahlcuje existujúcu infraštruktúru na hraniciach a prevládajúci názor je, že Bidenova administratíva situáciu nemá pod kontrolou.

Vyvinúť tlak na krajiny Strednej a Južnej Ameriky, aby migrantom zabránili dostať sa k USA, bola ústredná stratégia administratívy predchádzajúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Bidenov poradca Tyler Moran v pondelok v televízii MSNBC povedal, že výsledkom podpísaných dohôd bude „viac vojakov na ich vlastných hraniciach. Mexiko, Honduras a Guatemala s tým súhlasili“.

biden, harrisová Čítajte viac Biden prisľúbil pokrok v otázkach ochrany klímy, zbraní či imigrácie
6 debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #USA #hranice #honduras #migrácia #Guatemala