Vrtuľník s Kellnerom pred pádom manévroval tesne nad hrebeňom

Vrtuľník, pri ktorého nehode na Aljaške zomrel na konci marca väčšinový vlastník investičnej skupiny PPF Petr Kellner a ďalší štyria ľudia, pred pádom po niekoľko minút pomaly manévroval tesne nad vrcholom horského hrebeňa. Vyplýva to zo zverejnenej predbežnej správy amerického Národného úradu pre bezpečnosť v doprave (NTSB).

14.04.2021 05:55
USA, Petr Kellner, Aljaška vrtuľník, havária Foto: ,
Miesto havárie vrtuľníka neďaleko ľadovca Knik na Aljaške 28. marca 2021. Pri havárii vrtuľníka na Aljaške zomrel najbohatší Čech Petr Kellner. Nešťastie sa stalo počas letu na ľadovec Knik východne od Anchorage, ktorý sa chystala skupina zlyžovať.
debata (14)
Na fotografii z predbežnej správy National... Foto: National Transportation Safety Board
Petr Kellner, havária, vrtuľník Na fotografii z predbežnej správy National Transportation Safety Board je vyznačené miesto nárazu aj miesto nálezu trosiek.

„Dáta z GPS ukazujú, že vrtuľník sa opätovne vzniesol v 18:27:05, smeroval na severozápad a vystúpal do výšky približne 5900 stôp nad morom (1800 metrov). Dáta ukázali, že posledný pohyb vrtuľníka sa začal okolo 18:33 nad vrcholom hrebeňa vo výške 6266 stôp a pri rýchlosti jeden uzol (1,85 km/h). Vrtuľník udržoval nízku výšku i rýchlosť pri manévrovaní nad hrebeňom niekoľko minút. Záznam dát sa skončil v 18:36:42 blízko miesta, kde bola nájdená hlavná časť trosiek,“ uvádza správa NTSB o nehode zo soboty 27. marca.

Skupina sa venovala heliskiingu, čo je extrémny šport, pri ktorom sú jazdci na lyžiach alebo snowboardu vystupujú z vrtuľníka do voľného terénu. Vrtuľník s lyžiarmi sa v oblasti pohyboval celé popoludnie, opakovane ich vysadzoval na rôznych miestach pohoria.

VIDEO: Miesto, kde zahynul miliardár Petr Kellner a ďalší štyria ľudia.

Video

Podľa správy našla iná helikoptéra trosky vrtuľníka okolo 21:30 miestneho času (nedeľa 7:30 SELČ), približne 500 stôp (152 metrov) pod vrcholom hrebeňa. Zrútil sa asi 34 kilometrov juhovýchodne od mestečka Palmer na svahu v blízkosti ľadovca Knik.

Podľa dokumentu NTSB vrtuľník narazil do terénu asi 15 až 20 stôp (4,5 až šesť metrov) pod hranou hrebeňa, časti trosiek sa našli až o 900 stôp (asi 275 metrov) po svahu nižšie. Podľa meteorologickej stanice vzdialenej od miesta nehody 23 námorných míľ (42,6 kilometrov) bola v čase nehody v oblasti viditeľnosť 10 míľ (16 kilometrov) a fúkal vietor s rýchlosťou 5 uzlov (9,2 km/h).

Predbežná správa obsahuje aj fotografie so zaznamenaným miestom nešťastia. Podľa materiálu odštartoval vrtuľník Airbus AS350-B3 okolo 14:40 miestneho času z letiska v meste Wasilla a do rezidencie Wasilla Lake, kde nabral pasažierov, dorazil asi o desať minút neskôr. Smerom k pohoriu Chugach odštartoval o 53 minút neskôr. Medzi 16:12 a 18:07 miestneho času potom niekoľkokrát prelietaval v oblasti. O tom, že sa stroj nevrátil na letisko, informoval úrady zástupca leteckej spoločnosti okolo ôsmej hodiny večer.

Päťdesiatšesťročný český miliardár Kellner zahynul spoločne s ďalšími ľuďmi vo vrtuľníku a záchranári, ktorí na miesto havárie dorazili až tri hodiny po nešťastí, tak našli iba jediného človeka, ktorý prežil. Tým bol bývalý český reprezentant v snoubordingu David Horváth, ktorý následne strávil niekoľko dní v miestnej nemocnici vo vážnom stave. Horváth podľa médií vyšetrovateľom povedal, že podľa jeho názoru nezohrala úlohu technická porucha.

Kellner bol pochovaný cez víkend, podľa serveru Blesk.cz sa obrad uskutočnil v záhrade jeho vily v pražských Dejviciach za účasti rodiny a najbližších priateľov a kolegov zosnulého. Český prezident Miloš Zeman sa mu rozhodol udeliť Rád bieleho leva, najvyššie české štátne vyznamenanie.

Podnikateľ a finančník Petr Kellner mal povesť jedného z najvplyvnejších Čechov, podľa posledného rebríčka časopisu Forbes z tohtoročného apríla bol vlani 110. najbohatším človekom na svete s majetkom v hodnote 17,5 miliardy dolárov.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Petr Kellner