Vojna v Afganistane sa má skončiť. Pre Američanov aj Slovákov

Vojna v Afganistane trvá takmer dvadsať rokov. Blíži sa jej koniec? A ak áno, čo to bude znamenať pre ázijskú krajinu, v ktorej pôsobia aj slovenskí vojaci?

14.04.2021 17:08 , aktualizované: 21:23
Belgium NATO US Foto: ,
USA a NATO budú odchod vojakov z Afganistanu koordinovať. Na snímke šéf americkej diplomacie Antony Blinken (vľavo) a generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.
debata (62)

Koordinovaný odchod

Do 11. septembra 2021 sa z Afganistanu majú stiahnuť americké jednotky. S touto informáciou prišiel ako prvý denník Washington Post a čaká sa, že ju dnes potvrdí prezident USA Joe Biden. Koniec vojenskej prítomnosti Spojených štátov bude zároveň znamenať odchod jednotiek NATO, teda aj Slovákov. Tí v Afganistane momentálne pôsobia v rámci operácie Resolute Support (Rozhodná podpora). Ministerstvo obrany uvádza, že Slovensko má v misii Severoatlantickej aliancie 25 príslušníkov ozbrojených síl. Vo vojne v Afganistane celkovo zahynuli traja slovenskí vojaci.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken dnes v Bruseli uviedol, že USA budú odchod jednotiek koordinovať so spojencami v NATO.

"Spoločne sme dosiahli ciele, ktoré sme si vytýčili, a nastal čas, aby sa naše vojenské sily vrátili domov,“ povedal Blinken počas stretnutia s generálnym tajomníkom aliancie Jensom Stoltenbergom. Šéf diplomacie Spojených štátov sa o budúcnosti Afganistanu prostredníctvom videokonferencie rozprával aj s predstaviteľmi členských štátov NATO.

Je, samozrejme, otázne, čo sa v skutočnosti podarilo počas vojny dosiahnuť. A ešte nejasnejšie je, aká budúcnosť čaká Afganistan, keď ho opustí približne 10-tisíc zahraničných vojakov.

"Na vojnu sa budú rôzni ľudia dívať odlišne. Ale aspoň dve veci ich budú asi spájať. Pohľad na utrpenie, ktoré vojna spôsobila zúčastneným a ich rodinám. A otázka, či toto utrpenie poslúžilo nejakému vyššiemu cieľu,“ reagoval pre Pravdu Jonathan Schroden, bezpečnostný expert z analytického centra CNA.

V súvislosti s nastolením mieru v Afganistane sa pred niekoľkým mesiacmi začali v katarskej Dauhe rokovania predstaviteľov vlády v Kábule a radikálneho hnutia Taliban. Prakticky sa však nehýbu z miesta. Podľa pôvodného plánu mali zahraničné jednotky opustiť krajinu už 1. mája. Preto sa nedá vylúčiť, že extrémisti z Talibanu sa začnú opätovne zameriavať na cielené útoky proti vojakom USA a NATO.

"Radikáli sa už ozvali, že odmietajú, aby Spojené štáty zostali v Afganistane aj po 1. máji, ako to dohodla vláda predchádzajúceho prezidenta Donalda Trumpa. Toto hovorí Taliban verejne. No myslím si, že v zásade je mimoriadne spokojný, že k odchodu zahraničných vojakov dôjde, hoci to bude až k 11. septembru. Už niekoľko mesiacov bolo jasné, že k 1. máju sa jednotky nepodarí stiahnuť,“ povedala pre Pravdu Vanda Felbabová-Brownová z Centra pre bezpečnosť, stratégiu a technológie Brookingsovho inštitútu.

Samozrejme, hoci dátum 11. september 2021 nedáva žiadny hlbší strategický ani vojenský zmysel, nie je náhodný. Bude to 20 rokov od útokov Al-Kajdá na New York a Pentagón. Teroristickej sieti Usámu bin Ládina pre dvoma desaťročiami vláda Talibanu v Afganistane poskytla útočisko. Útoky proti USA viedli k vojne. Taliban padol, ale nikdy sa ho nepodarilo skutočne poraziť.

Najmocnejší Taliban?

"Pre Bidena je rozhodnutie o odchode ťažké a vytvára pre jeho vládu nové výzvy. Terorizmus v Afganistane zostáva hrozbou. Riziko, že vláda v Kábule stiahnutie vojakov neprežije, narastá. Otázkou je, aký to bude mať vplyv na Al-Kajdá. Washington dúfa, že teroristov dokáže zvládnuť pomocou dronov a podobných prostriedkov,“ uviedol pre Pravdu Asfandyar Mir z Centra pre medzinárodnú bezpečnosť a spoluprácu na Stanfordskej univerzite.

Podľa Felbbovej-Brownovej je pravdepodobné, že radikáli postupne preberú kontrolu nad krajinou.

"Taliban zaznamenáva úspechy na bojisku. Šanca, že sa Afganistan stane demokratickou, prosperujúcou a pluralistickou krajinou, je malá. Dá sa predpokladať, že ak Taliban nebude dominantnou silou v Afganistane, bude minimálne najmocnejšou. Je možné, že stiahnutie amerických jednotiek povedie k ukončeniu občianskej vojny v krajine. Ale nie je to isté. Nezabúdajme, že vo vojne zomreli desaťtisíce civilistov. Ale je dôležité povedať, že keby aj USA v Afganistane zostali ďalšie dva, tri či päť rokov, nezmenilo by to dianie v krajine,“ myslí si Felbabová-Brownová.

Vyjadrenia ministra obrany Naďa

Minister obrany Jaroslav Naď sa prostredníctvom videokonferencie zúčastnil na mimoriadnom zasadnutí Severoatlantickej rady s ministrami obrany a zahraničných vecí členských krajín NATO. Ústrednou témou formátu bolo pôsobenie spojeneckých vojsk aliancie v operácii v Afganistane.

„Dnešné rozhodnutie NATO o začatí sťahovania síl z Afganistanu je dôkazom toho, že naše pôsobenie prináša konkrétne výsledky v podobe nastolenia udržateľného relatívne bezpečného stavu. Aj vďaka slovenským príspevkom v operácii sa podarilo zabrániť teroristickým skupinám získať v krajine útočisko,” povedal Naď, ktorého na rokovaní sprevádzal štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus.

„Cítime zadosťučinenie, že situácia v krajine a prebiehajúce mierové rokovania nám umožňujú prijať rozhodnutie o postupnom ukončení takmer 20-ročného pôsobenia NATO v Afganistane,” uviedol na rokovaní rady minister obrany. Naď zároveň upresnil, že bezpečné sťahovanie vojakov bude realizované medzi 1. májom až 11. septembrom 2021.

Minister obrany potvrdil, že Slovensko bude aj naďalej podporovať národné bezpečnostné zložky Afganistanu tak, aby boli schopné zaručiť bezpečnosť krajiny a obyvateľov.

© Autorské práva vyhradené

62 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Slovensko #NATO #Taliban #Vojna v Afganistane