Heger v Prahe urobil pravopisný prešľap. Zabudol na ypsilon

Nový slovenský premiér má medzery v gramatike. Eduard Heger spravil školácku chybu, keď sa zapísal do oficiálnej knihy návštev na Pražskom hrade počas návštevy v Českej republike. Ukazuje to záber na text, ktorý zverejnil Jiří Ovčáček, hovorca českého prezidenta Miloša Zemana na Twitteri.

15.04.2021 16:13
debata (84)

Heger do Prahy vo štvrtok cestoval na rokovanie s prezidentom Milošom Zemanom a s premiérom Andrejom Babišom, debatoval aj s predsedami oboch komôr parlamentu.

„Česká republika a jej ľud nám bol, je a bude vždy veľmi blízki," napísal vlastnoručne Heger. Pri jednotnom čísle (bol, je a bude) mal však použiť ypsilon – čiže správne má byť blízky. Samotná veta pritom neznie dobre. Keď písal o republike aj o ľuďoch, mal radšej prejsť do množného čísla. V takom prípade by formulácia vyzerala takto: „Česká republika a jej ľud nám boli, sú a budú vždy veľmi blízki."

Vtedy by v poslednom slove, samozrejme, ypsilon nemohol byť.

Celý text má dve vety. V druhej vete Heger napísal toto: „Spája nás spoločná história, rodinné väzby a teda silné puto priateľstva. Ďakujeme." Nasledoval jeho podpis s celým menom.

VIDEO: Premiér Heger je v Prahe, debatoval tam aj o Sputniku. Slovensko daruje Česku 10-tisíc vakcín od spoločnosti Moderna.

Video
84 debata chyba
Viac na túto tému: #Eduard Heger