Rusko vyslalo do Čierneho mora na manévre 15 vojnových lodí

Rusko vyslalo na manévre do Čierneho mora 15 svojich vojnových lodí. Ruské námorníctvo podľa agentúry Interfax oznámilo, že lode v sobotu preplávali cez Kerčský prieliv. Ako dlho bude vojenské cvičenie lodí trvať nebolo bezprostredne známe, uvádza agentúra DPA.

17.04.2021 14:54
debata (80)

Spojené štáty plánovali do Čierneho mora vyslať dve vojnové lode, pred pár dňami však od tohto zámeru upustili. Stalo sa tak po námietkach zo strany Ruska, uviedli zdroje z tureckej diplomacie.

Ruské ministerstvo obrany zase v piatok informovalo, že na šesť mesiacov zatvorí niektoré oblasti Čierneho mora v okolí Krymského polostrova, a to pre plánované vojenské cvičenia. Zatvorenie však zatiaľ neovplyvnilo námornú dopravu cez Kerčský prieliv, uvádza DPA.

Rusko začalo nedávno zhromažďovať veľké počty vojakov pri svojich hraniciach s Ukrajinou a aj na Krymskom polostrove, ktorý Moskva anektovala v roku 2014. Moskva zároveň tento týždeň usporiadala námorné vojenské cvičenia v Čiernom mori.

Správanie Ruska medzičasom kritizovala Európska únia, NATO i Ukrajina. Medzinárodné spoločenstvo sa čoraz viac obáva z eskalácie konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou.

Jeden z popredných predstaviteľov ukrajinskej Operácie spoločných síl (OOS) v Donbase Serhij Najev však v piatok večer naznačil, že neočakáva, že došlo k novej vojne.

„Nevidíme tam nijaké prípravy na útok,“ povedal pre ukrajinskú televíziu. Dodal, že pri hraniciach boli zriadené poľné nemocnice, pričom všetci ruskí vojaci sú v táboroch či na strelniciach. „Vo vojenskom jazyku tu hovoríme o predvádzaní sily,“ dodal.

80 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojenské cvičenie #Čierne more