Koniec Castrovcov. Raúl odstúpi z čela komunistickej strany

Raúl Castro oznámil, že odstúpi z postu lídra Komunistickej strany Kuby. Krok, ktorý sa očakával, dáva koniec ére formálneho vodcovstva Castrovcov v krajine, ktorá sa začala revolúciou v roku 1959. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

17.04.2021 18:04
kuba Raúl Castro Foto: ,
Raúl Castro na snímke z roku 2016.
debata (7)

Osemdesiatdeväťroč­ný Castro oznámil svoj odchod na zjazde vládnucej strany s tým, že odovzdáva vedenie mladšej generácii „plnej vášne a protiimperialis­tického ducha“. Ako tiež v piatok pred delegátmi strany v Havane povedal, odchádza ako „jednoduchý revolučný bojovník“, ktorý je pripravený brániť vlasť, revolúciu a socializmus do konca života.

Hoci Castro nepodporil žiadneho nástupcu, očakáva sa, že na čelo strany sa dostane Miguel Díaz-Canel, ktorý sa v roku 2018 stal prezidentom Kuby. Castrovho nástupcu zvolia na konci štvordňového zjazdu.

Castrovci formálne riadili kubánsku politiku šesť desaťročí. Fidel Castro viedol komunistickú revolúciu, ktorá v roku 1959 zvrhla vtedajšiu vládu a bol lídrom krajiny až do roku 2008, kedy rezignoval. Prezidentom sa následne stal jeho mladší brat Raúl. Ten v roku 2011 nahradil Fidela, ktorý zomrel o päť rokov neskôr, aj na poste generálneho tajomníka strany.

Odchod Raúla Castra z čela strany prichádza v čase, keď sa vedenie krajiny potýka s najvážnejšou ekonomickou krízou za ostatné desaťročia, pod ktorú sa podpísali finančné reformy, obmedzenia zo strany administratívy bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa i pandémia ochorenia COVID-19. Výzvou pre vládu je tiež udržanie ideologickej jednoty a podpory v čase väčšieho prístupu obyvateľov k internetu a sociálny médiám, kde disidenti organizujú protivládne prostesty a majú svojich podporovateľov.

Napriek zmene vo vedení kubánskej komunistickej strany sa však neočakávajú žiadne rýchle dramatické zmeny v politike. Díaz-Canel v piatok na Twitteri uviedol, že zjazd strany bude miestom, kde „sú zakorenené myšlienky, uznáva sa história a diskutuje sa o budúcnosti“, no zároveň dodal, že bude existovať „kontinuita“.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Kuba #Raúl Castro