Prezident Díaz-Canel nahradil Raúla Castra na čele komunistickej strany Kuby

Novým šéfom vládnucej Komunistickej strany Kuby (Partido Comunista de Cuba - PCC) sa v pondelok stal kubánsky prezident Miguel Díaz-Canel. Stalo sa tak v posledný deň straníckeho zjazdu v Havane, na ktorom vo funkcii nahradil Raúla Castra, informuje agentúra AFP.

19.04.2021 23:07
Raúl Castro / Miguel Díaz-Canel / Kuba / Foto: ,
Vpravo bývalý prvý tajomník komunistickej stany Kuby Raúl Castro a vľavo jeho nasledovník po zjazde strany a kubánsky prezident Miguel Díaz-Canel v Havane 19. apríla 2021
debata (5)

„Miguel Díaz-Canel Bermúdez bol zvolený za prvého tajomníka ústredného výboru Komunistickej strany Kuby,“ napísali v záverečný deň štvordňového VIII. zjazdu PCC kubánski predstavitelia na Twitteri.

Díaz-Canel (60) tak pondelok oficiálne prebral úlohu najdôležitejšieho politického predstaviteľa na Kube. Mladší brat zosnulého Fidela Castra Raúl (89), ktorý fakticky stál na čele Kuby od roku 2006, odchádza do politického dôchodku.

Raúl Castro už minulý piatok avizoval, že zo svojho postu odstúpi, avšak meno svojho nástupcu neoznámil. Už predtým však uviedol, že by moc rád odovzdal práve Díazovi-Canelovi, ktorý ho v roku 2018 nahradil vo funkcii kubánskeho prezidenta.

kuba Raúl Castro Čítajte viac Koniec Castrovcov. Raúl odstúpi z čela komunistickej strany

Tú Raúl Castro v roku 2008 oficiálne prevzal od brata Fidela a po desiatich rokoch ho v nej nahradil Díaz-Canel. Na čele Kuby stál Raúl Castro fakticky od roku 2006, keď sa Fidel pre chorobu stiahol z politického života.

Vo svojom poslednom prejave k spolustraníkom Castro minulý piatok potvrdil „ochotu viesť kultivovaný dialóg a budovanie nového typu vzťahov so Spojenými štátmi“, ktoré už od roku 1962 uplatňujú voči kubánskemu komunistickému režimu sankcie. Castro však zároveň zdôraznil, že Kuba sa nezriekne „princípov revolúcie a socializmu“.

Zvolenie nového straníckeho lídra po dlhoročnej vláde bratov Castrovcov zrejme nepovedie na Kube k významnejším politickým zmenám. Kuba aktuálne bojuje s najhoršou hospodárskou krízou za posledných 30 rokov, vysokou mierou inflácie, nedostatkom potravín a výrobkov každodennej spotreby, ako aj narastajúcou nespokojnosťou tamojšieho obyvateľstva.

5 debata chyba