Za genocídu 800-tisíc Tutsiov nesie Francúzsko „veľkú zodpovednosť"

Francúzsko "nesie veľkú zodpovednosť" za "predvídateľnú" genocídu príslušníkov národa Tutsi v Rwande, ku ktorej došlo v roku 1994 a pri ktorej bolo povraždených až 800-tisíc ľudí. Píše sa to v správe, ktorej vypracovanie si u americkej právnickej firmy Levy Firestone Muse ešte v roku 2017 objednala rwandská vláda.

20.04.2021 07:58
genocída, rwanda Foto:
Rodinné fotografie zavraždených ľudí počas výstavy na pamiatku tých, ktorí zahynuli počas rwandskej genocídy v roku 1994, v Pamätnom centre genocídy v Kigali.
debata (17)

Vláda v Kigali správu v pondelok prerokovala a potom jej obsah zverejnila, informoval v noci na utorok spravodajský portál France24. Došlo k tomu len mesiac po zverejnení záverov vyšetrovania francúzskej komisie vedenej historikom Vincentom Duclertom.

Paríž nevidel a prehliadal

Vyšetrovanie americkej právnickej firmy Levy Firestone Muse predpokladá, že Francúzsko tušilo, že v Rwande sa chystá genocída, naďalej však poskytovalo „neochvejnú podporu“ režimu hutuského prezidenta Juvénala Habyarimanu. Táto podpora pokračovala, aj keď „boli zrejmé genocídne zámery“ tohto režimu.

zväčšiť Na archívnej snímke zo 4. apríla 2014 lebky a... Foto: TASR/AP
genocída, rwanda Na archívnej snímke zo 4. apríla 2014 lebky a kosti zavraždených ľudí v katolíckom kostole na pamiatku tých, ktorí zahynuli počas rwandskej genocídy v roku 1994, v meste Ntarama.

Autori takmer 600-stranovej správy odmietli konštatovanie, že Paríž „nevidel a prehliadal“ prípravy na genocídu, ako sa to uvádza v správe vypracovanej tímom vedcov okolo francúzskeho historika Vincenta Duclerta, doručenej koncom marca francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi, ktorý im ju zadal.

Podľa správy, ktorú si objednala vláda v Kigali, sa však Francúzsko nezúčastnilo na samotnom plánovaní genocídy a Francúzi sa nepodieľali na vraždách a násilnostiach, uviedol v pondelok v rozhovore pre denník Le Monde rwandský minister zahraničných vecí Vincent Biruta, ktorý ubezpečil, že „rwandská vláda túto záležitosť nedá na súd“.

Súd odmietli

Šéf rwandskej diplomacie pre Le Monde vyjadril nádej, že zverejnenie správy objednanej vládou v Kigali len niekoľko týždňov po vydaní správy komisie francúzskych historikov „prispeje k zmiereniu medzi Francúzskom a Rwandou“.

Francúzske vedenie vo svojej reakcii uviedlo, že správa zverejnená Rwandou a reakcia Kigali, vylučujúca spoluúčasť Paríža, otvárajú „nový politický priestor“ pre projekt „smerujúci k spoločnej budúcnosti“. Francúzsko tiež vyjadrilo radosť, že rwandské orgány vylučujú právne konanie vo veci.

holokaust, koncentračný tábor, Židia, fašizmus, kosti Čítajte viac Posledná genocída 20. storočia: Rýchlosť vraždenia v Rwande bola omračujúca
17 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #genocída #Rwanda #Tutsiovia