Sloboda tlače utrpela najmä kvôli pandémii, Slovensko si pohoršilo

Sloboda tlače vo svete utrpela aj kvôli pandémii COVIDU-19, novinárske povolanie je plne alebo čiastočne blokované vo viac než 130 krajinách, napísala v každoročnej správe medzinárodná mimovládna organizácia Reportéri bez hraníc (RSF).

20.04.2021 08:58
novinári Foto:
Novinári stoja pred oznámením o úmrtí britského princa Philipa, ktoré visí na bráne Buckinghamského paláca.
debata (28)

Slovensko si v rebríčku 180 krajín sveta oproti roku 2020 pohoršilo o dve priečky a je na 35. mieste. Rakúsko je na 17. pozícii, Česko 40., Poľsko 64., Maďarsko 92. a Ukrajina 97. Najväčšiu slobodu médiám aj naďalej poskytujú škandinávske krajiny, posledné priečky obsadili Eritrea, Severná Kórea, Turkménsko a Čína.

RSF si všimli najmä proces s obžalovanými z vraždy novinára Jána Kuciaka a oslobodenie podnikateľa Mariana Kočnera spod obžaloby. Rozhodnutie nie je právoplatné, v kauze bude ešte rozhodovať Najvyšší súd SR.

Tohtoročný rebríček podľa RSF odráža dramatické zhoršenie v prístupe k informáciám a viac prekážok pre informovanie verejnosti. Podiel na tom nesie pandémie, ktorú v niektorých štátoch poslúžili ako zámienku odoprieť novinárom prístup k informáciám. Organizácia hodnotí situáciu žurnalistiky ako „veľmi zlú“, „zlú“ alebo „problematickú“ v 73 percentách zo 180 krajín. Dáta ukazujú, že práca novinárov na citlivých témach a investigtívci si pohoršili najmä v Ázii, na Blízkom východe a v Európe.

V Európe si tento rok pohoršilo Nemecko, ktoré sa zo skupiny štátov s dobrým postojom k médiám presunulo do skupiny „celkom dobrých“, respektíve sa prepadlo z 11. na 13. miesto. Podľa RSF za tým stoja útoky na novinárov zo strany „demonštrantov podporujúcich extrémistická hnutia a konšpirácie pri protestoch voči opatreniam proti koronavírusu“.

„Žurnalistika je najlepšou vakcínou proti dezinformáciám,“ uvádza generálny tajomník Christophe Deloire. „Bohužiaľ jej produkciu a distribúciu príliš často blokujú politické, ekonomické, technologické a niekedy dokonca aj kultúrne podmienky,“ dodáva Deloria, podľa ktorého je žurnalistika najúčinnejším prostriedkom, ako zabezpečiť verejnú diskusiu založenú na širokej škále zavedených faktov.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #sloboda tlače #Reportéri bez hraníc