V bojoch s povstalcami zabili čadského prezidenta Débyho. Pri moci bol vyše 30 rokov

Čadského prezidenta Idrissa Débyho (68) v utorok zabili počas bojov s povstalcami. Pri moci bol vyše 30 rokov. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

20.04.2021 13:50 , aktualizované: 20:56
Idriss Déby Foto: ,
Čadský prezident Idriss Déby na snímke z roku 2016.
debata (4)

Správu o jeho smrti oznámil prostredníctvom štátnej televízie a rozhlasu vrchný vojenský veliteľ. Podľa hovorcu armády Déby podľahol strelným zraneniam, ktoré utrpel v utorok, keď velil jednotkám bojujúcim proti vzbúrencom na severe Čadu. Oznámenie o jeho smrti prišlo iba niekoľko hodín po tom, ako tamojšie úrady vyhlásili Débyho za víťaza prezidentských volieb, ktoré sa konali 11. apríla.

Volebné víťazstvo mu vydláždilo cestu k ďalším šiestim rokom na poste hlavy štátu. Armáda vyhlásila, že dočasnú štátnu radu bude viesť Débyho syn Mahamat Idriss Déby.

Zatiaľ nie je jasné, prečo prezident navštívil oblasť bojového pásma na severe Čadu alebo prečo sa zúčastnil na pretrvávajúcich zrážkach s povstalcami, ktorí sú proti jeho vládnutiu.

Idriss Déby ako bývalý najvyšší armádny veliteľ sa dostal k moci v roku 1990, keď jeho povstalecké sily zvrhli vtedajšieho čadského prezidenta Hisseneho Habrého, ktorého neskôr na medzinárodnom tribunáli v Senegale uznali za vinného z porušovania ľudských práv.

Déby počas svojej vlády prežil množstvo ozbrojených vzbúr, podarilo sa mu zostať pri moci až do posledného povstania, ktoré viedla skupina nazývajúca sa Front za zmenu a svornosť v Čade (Front for Change and Concord in Chad – FACT).

Povstalci chcú pokračovať v ofenzíve

Skupina povstalcov v utorok avizovala, že plánuje po smrti Débyho pokračovať v ofenzíve a postupovať smerom k hlavnému mestu N'Djamena. Povstalecká skupina navyše prechod moci na syna zosnulého prezidenta „kategoricky odmieta“.

„Máme v úmysle pokračovať v ofenzíve. Naše jednotky sú na ceste smerom k N'Djamene, ale Débyho synom necháme 15 až 28 hodín na to, aby otca pochovali podľa tradície,“ uviedli povstalci. Podľa agentúry AFP sa štátny pohreb prezidenta bude konať v piatok.

Čadská armáda predtým tvrdila, že povstalcov po viac ako týždeň trvajúcich bojoch eliminovala. V pondelok uviedla, že zabila viac ako 300 a zajala 150 z nich.

Všeobecne sa predpokladá, že povstalci dostali výcvik i výzbroj v susednej Líbyi, do severnej časti Čadu prešli 11. apríla. V krajine sa práve v ten deň konali prezidentské voľby, ktoré niekoľkí poprední opoziční kandidáti bojkotovali.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #povstalci #Čad