Rozsiahla razia v ČR: Päť Čechov je podozrivých z terorizmu na Ukrajine

Detektívi českej Národnej centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zasahovali v stredu už od nočných hodín po celej republike proti osobám, ktoré robili nábor proruských bojovníkov do konfliktu v ukrajinskom Donbase. Zadržaných bolo päť osôb, podľa žalobcu sú podozriví z trestných činov súvisiacich s terorizmom.

21.04.2021 12:03 , aktualizované: 15:27
debata (136)

Podľa prvých informácií malo byť zadržaných až desať osôb, napísal portál Novinky.cz.

Polícia vedie trestné konanie pre podozrenie zo spáchania viacerých trestných činov – teroristického útoku, financovania terorizmu, ako aj podporovania a propagácie terorizmu. Konanie súvisí so zapojením českých občanov do bojov na východe Ukrajiny na strane tzv. Doneckej ľudovej republiky, ktorú v Donbase vytvorili proruskí separatisti.

Uviedol to v stredu vrchný štátny zástupca Martin Bílý. Zatiaľ nebol nikto obvinený, dodal.

Podľa serveru Aktualně.cz ide o členov paramilitantnej skupiny, ktorá organizovala výjazdy Čechov na Ukrajinu, aby tam bojovali za proruských separatistov podporovaných Moskvou.

Činnosť skupiny mali podľa serveru podnecovať členovia ruskej rozviedky GRU z veľvyslanectva v Prahe, ktorí boli vyhostení.

Server Aktualně.cz napísal, že podľa jeho zistení a informácií týždenníka Respekt je medzi zadržanými aj predseda spolku Československí vojaci v zálohe za mier Ivan Kratochvíl.

Podľa informácií serveru iROZHLAS.cz polícia zistila, že jeden z členov skupiny v minulosti odišiel na Donbas, kde sa údajne zapojil do bojov na strane separatistov. Po jeho návrate začal spolok zbierať peniaze, aby do bojovej zóny mohli odísť ďalší záujemcovia.

NCOZ sa k prípadu zatiaľ vyjadrila len krátko na Twitteri. Jej hovorca Jaroslav Ibehej uviedol, že stredajšie úkony trestného konania nesúvisia s kauzou výbuchu v muničnom sklade v obci Vrbětice.

České súdy už za podobné prípady trestali. Za napomáhanie proruským separatistom na Ukrajine udelili v roku 2019 trojročný podmienečný trest bývalému príslušníkovi armády ČR Erikovi Eštuovi. Za trestný čin služby v cudzích ozbrojených silách hrozí v ČR až päť rokov väzenia. Podľa spisu nosil v roku 2015 uniformu Republikánskej gardy separatistického štátu, držal stráž v zákopoch, udržiaval zbrane a strážil tržnicu, kde boli vojaci ubytovaní, pripomenuli Novinky.cz.

136 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Rusko #Ukrajina #proruskí separatisti