Česko žiada návrat všetkých zamestnancov ambasády v Moskve

Česká republika vyzvala Rusko, aby do štvrtka 12.00 h SELČ umožnilo návrat všetkých vyhostených zamestnancov českej ambasády v Moskve. V opačnom prípade vyhostí ďalších pracovníkov ruskej ambasády v Prahe. V stredu to na brífingu uviedol nový český minister zahraničných vecí Jakub Kulhánek po stretnutí s ruským veľvyslancom v ČR Alexandrom Zmejevským.

21.04.2021 19:28 , aktualizované: 21:14
Jakub Kulhánek Foto:
Český minister zahraničných vecí Jakub Kulhánek na archívnej snímke z júna 2019
debata (859)

Kulhánek podľa vlastných slov Zmejevskému vysvetlil, že recipročné vyhostenie 20 zamestnancov českej ambasády v Moskve je neprimeranou reakciou, ktorá „de facto paralyzovala fungovanie našej ambasády“.

Moskva tak reagovala na sobotňajšie vypovedanie 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, ktoré však podľa Kulhánka „ničím neohrozilo“ jej fungovanie.

Šéf českej diplomacie v tejto súvislosti Zmejevskému tlmočil protest českej vlády a vyzval Rusko, aby umožnilo návrat všetkým vyhosteným zamestnancom ambasády v Moskve. V opačnom prípade Kulhánek rozhodne o „znížení stavu pracovníkov na ambasáde Ruskej federácie tak, aby zodpovedal súčasnému stavu na českom veľvyslanectve v Moskve“. S týmto rozhodnutím súhlasia aj český premiér Andrej Babiš a prezident Miloš Zeman, dodal Kulhánek.

Kremeľ: Hovoriť s Ruskom formou požiadaviek nemá perspektívu

Pre Rusko je neprijateľné, aby s ním iné krajiny komunikovali formou požiadaviek, ako to zdôraznil ruský prezident Vladimir Putin vo svojom príhovore pred oboma komorami parlamentu. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov takto reagoval pre agentúru TASS na výzvu Českej republiky, aby Rusko umožnilo návrat vyhostených zamestnancov českého veľvyslanectva v Moskve, inak Praha vypovie ďalších ruských diplomatov.

„Akurát dnes hovoril prezident Putin o tom, že používať pri dialógu s nami rétoriku požiadaviek nemá perspektívu,“ povedal Peskov.

Podobne reagovala na Kulhánkove slová aj hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová, podľa ktorej je takýto tón pri rokovaniach s Ruskom neprijateľný. „Odporúčame Prahe, aby si ultimáta nechali pre komunikáciu v rámci NATO,“ cituje Zacharovovú agentúra RIA Novosti. Hovorkyňa dodala, že Moskva si vo štvrtok opäť predvolá českého veľvyslanca v Rusku.

Česko sa rozhodlo vyhostiť 18 ruských diplomatov v súvislosti s výbuchmi v areáli muničného skladu vo Vrběticiach z roku 2014, z ktorých sú dôvodne podozriví dvaja ruskí agenti. Vyhostení zamestnanci ruskej ambasády sú podľa českých úradov napojení na ruské tajné služby. Z Prahy v pondelok popoludní odleteli ruským vládnym špeciálom.

Medzi 20 vyhostenými českými diplomatmi je aj Luboš Veselý, zástupca českého veľvyslanca Vítězslava Pivoňku.

859 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Rusko #diplomacia