Nemecko schválilo plán rozvoja cyklodopravy, chce sa stať "krajinou bicyklov"

Nemecko, krajina diaľnic a silného automobilového priemyslu, chce od svojich občanoch, aby trávili menej času za volantom a začali viac jazdiť na bicykli. Spolková vláda v stredu na tento účel schválila stratégiu rozvoja cyklistickej dopravy do roku 2030. Podľa ministra dopravy Andreasa Scheuera plán urobí z Nemecka "krajinu bicyklov", informovala agentúra AP.

21.04.2021 20:24
cyklisti bicykle bicyklovanie bicykel Foto:
debata (3)

Stratégia má za cieľ zvýšiť o polovicu v najbližších desiatich rokoch počet ciest na bicykli každého obyvateľa Nemecka – z priemerných 120 na 180 ročne. Podľa hovorkyne nemeckej vlády Ulrike Demmerovej tento rozdiel predstavuje tri až štyri milióny ton oxidu uhličitého, ktorý sa takto neuvoľní do atmosféry.

Obavy z klimatických zmien sa v posledných rokoch umiestňujú v prieskumoch verejnej mienky medzi najvážnejšími problémami, ktorým Nemecko čelí. Strana zelených sa tento týždeň prvýkrát dostala do čela prieskumu volebných preferencií, čo z nej urobilo favorita septembrových parlamentných volieb.

Armin Laschet Čítajte viac Strach zo zelenej kancelárky zomkol čiernych sokov

Aby sa jazdenie na bicykli stalo atraktívnejšie, plánujú úrady rozšíriť v krajine počet „cyklodiaľnic“, vytvoriť viac vyhradených cyklotrás a stojanov na bicykle a zohľadniť potreby rastúcemu počtu užívateľov bicyklov.

Plán má tiež za cieľ znížiť v nasledujúcich desiatich rokoch počet usmrtených cyklistov na nemeckých cestách o 40 percent oproti roku 2019, keď pri dopravných nehodách zomrelo 445 ľudí na bicykli.

Len v najbližších dvoch rokoch chce nemecká vláda na realizáciu stratégie rozvoja cyklistickej dopravy vyčleniť takmer 1,5 miliardy eur.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #cyklodoprava #bicykle