Česko zastropuje počet ruských pracovníkov na ambasáde v Prahe

Česká republika rozhodla o znížení počtu pracovníkov na veľvyslanectve Ruskej federácie v Prahe tak, aby zodpovedal súčasnému stavu na českom veľvyslanectve v Moskve. Moskva bude mať čas na stiahnutie svojich zamestnancov do konca mája, oznámil vo štvrtok na tlačovej konferencii v Prahe minister zahraničných vecí ČR Jakub Kulhánek.

22.04.2021 10:24 , aktualizované: 15:51
česko rusko ambasáda Foto: ,
Limuzína ruského veľvyslanca v Českej republike Alexandra Zmejevského parkuje pred budovou českého ministerstva zahraničných vecí v Prahe, 21. apríla 2021.
debata (814)

ČR tzv. zastropovaním počtu diplomatov koná na základe článku 11 Viedenského dohovoru, informoval Kulhánek. Dodal, že ide o štandardný diplomatický nástroj.

Uviedol tiež, že Praha „nechce nič eskalovať“. Súčasne zdôraznil, že Česko je suverénny štát. Vyhlásil tiež, že tento krok Česka nie je namierený proti Rusom, ruskému národu, ale súvisí s aktivitami ruských tajných služieb na českom území.

Kulhánek novinárov informoval o postupe, ktorý ČR zvolila po tom, ako vypršalo ultimátum českej diplomacie požadujúcej návrat všetkých 20 českých diplomatov vyhostených z Ruska. Ultimátum vypršalo vo štvrtok na poludnie a ruská strana naň nereagovala.

Premiér Andrej Babiš na spoločnom brífingu s Kulhánkom vyhlásil: „Dúfali sme, že Rusko uzná neprimeranosť svojej reakcie, ale náš návrh zostal bez odpovede. Rozhodli sme sa adekvátne reagovať.“ Dodal, že vedenie ČR vzniknutá situácia neteší a v žiadnom prípade mu nejde o eskaláciu. Ubezpečil, že ČR má záujem o korektné vzťahy na báze dvoch suverénnych štátov. Podľa Babiša je prezident ČR Miloš Zeman o najnovšom rozhodnutí informovaný a podporuje ho.

vrbetice výbuch česko Čítajte viac NATO vyjadrilo plnú solidaritu s Českou republikou

Spomínané ultimátum bolo ďalším krokom po tom, ako ČR v pondelok vyhostila 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe v súvislosti s výbuchmi v areáli muničného skladu vo Vrběticiach z roku 2014, z ktorých sú dôvodne podozriví dvaja ruskí agenti. Rusko recipročne vyhostilo 20 zamestnancov ambasády ČR v Moskve.

Aktuálne je v Prahe vyše 20 ruských diplomatov, kým v Moskve zostáva päť českých, uviedol Český rozhlas na sociálnej sieti Twitter. Nový minister zahraničných vecí ČR informoval, že postoj a postup ČR podporujú spojenci v EÚ i NATO.

Podľa Ruska Česko koná na objednávku

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová vyhlásila, že Praha v diplomatickom konflikte s Moskvou postupuje na objednávku a jej počínanie nemá nič spoločné s diplomaciou. Rozhlasovej stanici Vesti FM tiež povedala, že dnes českému veľvyslancovi v Moskve oznámi, aké budú prípadné ďalšie kroky Ruska.

Rokovania Prahy voči Moskve podľa Zacharovovej možno vysvetliť iba objednávkou takéhoto správania, čo nemá nič spoločné s diplomaciou. „Existuje jednoducho objednávka takéhoto správania. To v žiadnom prípade nesúvisí so zdravým rozumom, s pragmatickosťou, s diplomaciou už vôbec nie. Pracuje sa na objednávke, pretože inak logiku vecí vysvetliť sa nedá,“ uviedla podľa agentúry TASS hovorkyňa.

Jakub Kulhánek Čítajte viac Česko žiada návrat všetkých zamestnancov ambasády v Moskve

Zacharovová tiež oznámila, že dnes bude na ruskom ministerstve zahraničia pokračovať rozhovor s českým veľvyslancom Vítězslavom Pivoňkom. „O žiadne veštenie, o žiadne, povedzme, predtuchy o krokoch, ktoré (v Prahe) môžu urobiť, už nepôjde. Pôjde o konkrétny rozhovor o tom, aké kroky sa podniknú (Moskvou), ak Praha podnikne príslušné kroky,“ citoval TASS Zacharovovú.

Prieskum: Rusko je hrozba

Česi väčšinou vnímajú Rusko ako bezpečnostnú hrozbu pre svoju krajinu. Vyplýva to z prieskumu agentúry Median pre Český rozhlas, ktorý uskutočnila v čase súčasných napätých diplomatických vzťahov medzi oboma krajinami. Český rozhlas zverejnil prieskum vo štvrtok na svojej internetovej stránke.

Na otázky odpovedalo vyše 1000 respondentov v pondelok a utorok tento týždeň. Česi si podľa prieskumu prevažne myslia, že Rusko je bezpečnostnou hrozbou. Na škále od 1 do 10, keď jednotka znamená nulovú a desiatka obrovskú hrozbu, ohodnotili riziko číslom 6,5. Ako obrovskú hrozbu vníma Rusko takmer pätina oslovených.

„Sú to predovšetkým ľudia, ktorí žijú vo veľkých mestách. Tam uviedlo 25 percent obyvateľov, že Rusko pre nich predstavuje obrovskú hrozbu. Medzi voličmi ODS to isté uviedlo 34 percent respondentov a medzi tými, ktorí v prezidentských voľbách dali svoj hlas Jiřímu Drahošovi, to je 26 percent,“ spresnil pre Radiožurnál riaditeľ agentúry Median Přemysl Čech.

Naopak, desať percent opýtaných nepovažuje Rusko za hrozbu vôbec – medzi nimi je štvrtina voličov KSČM a pätina opýtaných nad 60 rokov. Respondenti v tejto vekovej skupine majú zároveň voči Rusku najvyhranenejšie postoje vo vnímaní tejto krajiny ako minimálnej či obrovskej hrozby.

Podľa Čecha to zrejme súvisí s tým, že si pamätajú okupáciu Československa sovietskymi vojskami. „Medzi tými staršími ľuďmi zostáva silná spomienka na to, čo sa tu odohralo v roku 1968,“ doplnil.

hamáček Čítajte viac Česko žiada partnerov v EÚ a NATO, aby tiež vyhostili ruských diplomatov

Po tom, čo sa objavilo dôvodné podozrenie zo zapojenia ruských tajných služieb do výbuchu vo Vrběticiach, minister priemyslu a obchodu za ANO Karel Havlíček povedal, že vláda nepočíta s účasťou ruskej firmy Rosatom na chystanom tendri na dostavbu nového bloku Jadrovej elektrárne Dukovany.

„Fakticky to znamená, že v rámci bezpečnostného posúdenia nebude kontaktovaný ani oslovený ruský dodávateľ Rosatom,“ vyhlásil.

Vyradenie Rosatomu podporuje v prieskume väčšina respondentov – celkom 65 percent. Najčastejšie sú to ľudia z veľkých miest, s vysokoškolským vzdelaním a voliči ODS a Pirátov.

"Proti vyradeniu je 27 percent českej populácie. Medzi voličmi KSČM je to dokonca 77 percent, "spresnil Čech.

Prevažná časť respondentov, ktorí odmietajú vyradenie Rosatomu z tendra na Dukovany, zároveň v prieskume uviedla, že Rusko nevníma ako hrozbu.

Putin Čítajte viac Pre Putina sú Česi i Navaľnyj hyeny, hovorí ruský analytik
814 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Rusko #kauza Vrbětice