Kozmická loď Crew Dragon odštartovala k vesmírnej stanici ISS

Kozmická loď Crew Dragon odštartovala v piatok z vesmírneho strediska na Floride k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS), kam dopraví novú posádku SpaceX Crew-2. Informoval o tom americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) na svojej oficiálnej webovej stránke.

23.04.2021 12:16
vesmír SpaceX raketa crew dragon Foto: ,
Kozmická loď Crew Dragon, ktorá odštartovala z vesmírneho strediska na Floride k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS), kam dopraví novú posádku SpaceX Crew-2.
debata (8)

Misia s názvom Crew-2 zahŕňa amerických astronautov Shanea Kimbrougha a Megan McArthurovú, ako aj Akihika Hošideho z Japonskej kozmickej agentúry (JAXA) a francúzskeho astronauta Thomasa Pesqueta z Európskej vesmírnej agentúry (ESA). Všetci už predtým do vesmíru leteli.

crew-2a Čítajte aj NASA oznámila mená astronautov z jarnej misie Crew-2

Ide o historicky druhú misiu SpaceXu k ISS odvtedy, čo Spojené štáty obnovili svoje vesmírne lety s ľudskou posádkou, a zároveň o prvú misiu, ktorej členom bude Európan.

Zakladateľ spoločnosti SpaceX Elon Musk zaželal astronautom pred štartom všetko dobré, približuje agentúra AP. Musel však z dôvodu hygienických opatrení dodržať predpísanú vzdialenosť.

Súčasná posádka medzinárodnej stanice dorazila na ISS vlani v novembri v rámci misie SpaceX Crew-1. Na Zem sa vráti na budúcu stredu.

dragon Čítajte aj Crew Dragon v atmosfére "ožila". Vydávala zvuky ako strašné zviera, povedali astronauti

SpaceX pri štarte Crew-2 použil rovnakú posilňovaciu raketu ako pri vlaňajšej misii Crew-1. Samotná kapsula Crew Dragon bude rovnaká ako pri testovacej misii z mája minulého roka, píše AP. Členom vtedajšej misie bol aj Bob Behnken, ktorý je manželom Megan McArthurovej.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #SpaceX #Crew Dragon