Pobaltské krajiny na znak solidarity s Českom vyhostia ruských diplomatov

Estónsko, Lotyšsko a Litva v piatok oznámili, že vyhostia celkovo štyroch ruských diplomatov na znak solidarity s Českou republikou, ktorá má s Moskvou spor v súvislosti s výbuchom na svojom území. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

23.04.2021 14:50 , aktualizované: 18:33
česko rusko ambasáda Foto: ,
Limuzína ruského veľvyslanca v Českej republike Alexandra Zmejevského parkuje pred budovou českého ministerstva zahraničných vecí v Prahe, 21. apríla 2021.
debata (93)

Česká vláda obvinila ruské tajné služby z účasti na explózii s fatálnymi následkami v muničnom sklade v obci Vrbětice z roku 2014. Praha už v tejto súvislosti vyhostila 18 ruských diplomatov a plánuje tak spraviť aj s desiatkami ďalších diplomatov a zamestnancami ruského veľvyslanectva, zatiaľ čo Rusko vyhostilo z Moskvy 20 českých diplomatov.

„Toto rozhodnutie ukazuje našu solidaritu s naším spojencom po bezprecedentnom a nebezpečnom incidente v Českej republike,“ uviedlo litovské ministerstvo zahraničných vecí s tým, že vyhosťuje dvoch ruských diplomatov.

Šéf lotyšskej diplomacie Edgars Rinkévičs oznámil vyhostenie jedného ruského diplomata. „Lotyšsko nebude tolerovať podvratné činnosti na svojom území alebo na území svojich partnerov a spojencov,“ vyhlásil.

Estónske ministerstvo zahraničných vecí deklarovalo, že výbuch vo Vrběticiach ukázal, že „Rusko svojimi aktivitami porušuje medzinárodné právo a podkopáva európsku bezpečnosť i stabilitu, čo je neakceptovateľné“. Estónsko tiež vyhostí jedného ruského diplomata.

Rusko a Česko budú mať na veľvyslanectvách po sedem diplomatov

Počet členov ruského veľvyslanectva v Prahe a českej ambasády v Moskve sa do 31. mája zníži na zhodne sedem diplomatov, 25 technických pracovníkov a 19 miestnych zamestnancov. Pre agentúru TASS to v piatok uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí. „Nezodpovedné a provokatívne správanie českých úradov poškodilo ich vlastnú diplomatickú službu,“ konštatovalo ministerstvo.

Z českého veľvyslanectva v Moskve tak musí odísť 16 diplomatov, štyria technickí pracovníci a 91 miestnych zamestnancov. „Do 31. mája bude osadenstvo ruskej ambasády v Prahe zredukované o 35 diplomatov a 46 technických a administratívnych členov,“ dodal rezort.

Diplomatickú roztržku medzi Českom a Ruskom spustilo oznámenie z uplynulého víkendu, že výbuch muničného skladu vo Vrběticiach v roku 2014 spôsobili agenti ruskej vojenskej rozviedky. Česko následne v pondelok vyhostilo 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, na čo Rusko odpovedalo vyhostením 20 zamestnancov ambasády ČR v Moskve.

Slovenský premiér Eduard Heger vo štvrtok oznámil, že SR na znak solidarity s Českom vyhostí troch ruských diplomatov, pričom územie Slovenska musia opustiť do siedmich dní.

veľvyslanectvo Ruskej federácie Čítajte viac Slovensko vyhostí troch ruských diplomatov. Rusko je sklamané, bude reagovať
93 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #pobaltské štáty #vyhostenie ruských diplomatov #kauza Vrbětice