Krajiny V4 lákajú Japoncov, aby si viac všímali strednú Európu

Krajiny višegrádskej štvorky (V4 - Česko, Maďarsko, Poľsko a Slovensko) vyzvali Japonsko, aby sa viac angažovalo v strednej Európe. Spolupráca by podľa nich mohla v regióne naštartovať ekonomický rozmach po skončení kovidovej pandémie.

07.05.2021 16:50
debata

Podľa agentúry MTI to v piatok po stretnutí ministrov zahraničných vecí krajín V4 s ich japonským náprotivkom Tošimicuom Motegim uviedol šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó.

Szijjártó vyzval Japonsko na „hlbšie zapojenie“ do stredoeurópskych infraštruktúrnych projektov, najmä potom do uvažovanej vysokorýchlostnej železnice spájajúcej Maďarsko, Slovensko, Česko a Poľsko.

Piatkové rokovanie v Kráľovskom hrade vo Varšave sa venovalo aj spoločným projektom V4 a Japonska na západnom Balkáne, ktoré bude možné podporiť prostredníctvom Medzinárodného vyšehradského fon­du.

„Ceníme si japonský záujem o podporu politickej a ekonomickej transformácie krajín západného Balkánu,“ napísal na twitteri český minister zahraničných vecí Jakub Kulhánek. Podľa Szijjártóa by sa tieto projekty mali týkať predovšetkým zdravotníctva a vzdelávania.

Motegi v rozhovore, ktorý v predvečer schôdzky zverejnil denník Rzeczpospolita, vyhlásil, že sa teší na rokovania o perspektívach prehlbovania spolupráce s V4 a tiež ohľadom budovania nového poriadku po pandémiu COVIDU-19.

„Stúpa význam upevňovania spolupráce medzi Japonskom a Európskou úniou, vrátane Poľska a ďalších krajín V4, pri zachovaní a posilňovaní medzinárodného poriadku, založeného na právnom štáte a vyznačujúceho sa slobodou a otvorenosťou,“ vyhlásil japonský minister.

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #V4