Okolie školy v Kábule zasiahla séria explózií. Malo zomrieť až 68 ľudí, hlavne študenti

Počet obetí sobotňajších explózií v blízkosti školy v afganskej metropole Kábul vzrástol na 68. Uvádzajú to zdroje agentúry Reuters, podľa ministerstva vnútra je obetí 50. Zranených bolo 165 ľudí. Výbuch bol taký silný, že úrady a rodiny majú v niektorých prípadoch problém identifikovať obete a po niektorých stále pátrajú. K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil.

08.05.2021 16:25 , aktualizované: 09.05.2021 16:57
Afganistan / Operácia / Foto: ,
Lekári operujú študentku, ktorú zranila jedna z explózií bômb pri škole v západnej časti afganskej metropoly Kábul 8. mája 2021
debata (1)

K výbuchu došlo neďaleko školy v prevažne šiitskej štvrti Dašte Barčí na západe Kábulu. Hovorca ministerstva vnútra Tárik Árjan uviedol, že bomba vybuchla v aute pred školou a keď sa študenti v panike snažili dostať von zo školy, explodovali ďalšie dve.

Zástupca nemocnice Emergency, ktorá prijala väčšinu zranených, Marco Puntin uviedol, že ošetrené boli hlavne dievčatá vo veku 12 až 20 rokov. Školu zasiahnutú výbuchmi navštevovali prevažne dievčatá, uviedlo v sobotu ministerstvo školstva.

Jedna zo študentiek leží v nemocnici potom, ako... Foto: SITA/AP, Rahmat Gul
Afganistan / Kábul / Dieťa / Zranenie / Jedna zo študentiek leží v nemocnici potom, ako ju zranila explózia bômb pri škole v západnej časti afganskej metropoly Kábul 8. mája 2021

Hovorca ministerstva zdravotníctva uviedol, že na mieste výbuchov sa zhromaždil rozhnevaný dav. Ľudia zaútočili aj na zasahujúcich zdravotníkov, na miesto sa dostavil veľký počet sanitiek a záchranárov.

K zodpovednosti za útok sa zatiaľ nikto neprihlásil, afganské úrady vrátane prezidenta Ašrafa Ghaního z útoku obvinili povstalecké hnutie Taliban. „Za týmto útokom stojí Taliban. Podobné útoky na vzdelávacie inštitúcie podnikol už aj v minulosti,“ uviedol Árjan. Taliban zodpovednosť za výbuchy odmietlo a útok odsúdilo.

V minulosti na šiitske štvrte a ciele útočila teroristická organizácia Islamský štát. Afganske bezpečnostné sily sú teraz vo vyššom stupni pohotovosti, pretože Spojené štáty a krajiny NATO začali so sťahovaním svojich vojakov z krajiny. To by malo byť ukončené v priebehu niekoľkých mesiacov.

Telá obetí explózií bômb, ktoré vybuchli pri... Foto: SITA/AP, Rahmat Gul
Afganistan / Bomba / Útok / Telá obetí explózií bômb, ktoré vybuchli pri škole v západnej časti afganskej metropoly Kábul 8. mája 2021
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Kábul