Johnson chce Sturgeonovú v "Tíme UK". Tá hovorí o referende o nezávislosti Škótska

Britský premiér Boris Johnson zaslal v sobotu líderke Škótskej národnej strany (Scottish National Party - SNP) a úradujúcej škótskej premiérke Nicole Sturgeonovej list, v ktorom jej zablahoželal k volebnému výsledku a požiadal ju o spoluprácu, uviedol úrad britského premiéra. Informáciu priniesla agentúra AFP.

09.05.2021 09:13
Boris Johnson / Nicole Sturgeonová / Foto:
Britský premiér Boris Johnson a líderka Škótskej národnej strany a úradujúca škótska premiérka Nicole Sturgeonová
debata (3)

„Pevne verím, že v najlepšom záujme občanov Veľkej Británie a najmä obyvateľov Škótska je, keď budeme spolupracovať,“ napísal Johnson v liste Sturgeonovej. Uviedol, že vláda Spojeného kráľovstva chce pracovať s vládou Sturgeonovej „v duchu spolupráce“ ako súčasť „Tímu UK“.

Johnson vo svojom liste Sturgeonovú tiež pozval, aby sa zúčastnila na „samite, na ktorom sa bude diskutovať o spoločných výzvach“ pri plánovaní obnovy krajiny po pandémii. Dodal, že pozvánky na toto stretnutie dostanú aj predsedovia regionálnych parlamentov Walesu a Severného Írska.

List Sturgeonovej prichádza po tom, ako jej strana SNP zvíťazila vo štvrtkových regionálnych parlamentných voľbách. Pre SNP ide o zisk už štvrtého funkčného obdobia. Sturgeonová v sobotu po oznámení volebného výsledku zopakovala svoju požiadavku, aby Johnson umožnil konanie ďalšieho referenda o nezávislosti Škótska, čo však ten už predtým vylúčil.

Johnson v rozhovore pre sobotňajšie vydanie The Daily Telegraph vyhlásil, že nepristúpi na požiadavku SNP na nové referendum, ani keby strana vyhrala väčšinu v škótskom parlamente.

SNP tesne minula absolútnu väčšinu v škótskom zákonodarnom zbore, keď vo štvrtkových voľbách získala v 129-člennom parlamente 64 kresiel, pričom na absolútnu väčšinu je treba 65 mandátov. Sturgeonová vo svojom prejave po vyhlásení víťazstva jej strany vyhlásila, že neexistujú dôvody na to, aby Londýn referendum blokoval.

Zelení, ktorí sa taktiež zasadzujú za nezávislosť Škótska, získali osem kresiel; stúpenci škótskej suverenity tak majú teraz jasnú väčšinu.

Nicola Sturgeonová / Škótsko / Čítajte viac Stúpenci nezávislosti Škótska získali väčšinu v miestnom parlamente
3 debata chyba
Viac na túto tému: #referendum o nezávislosti Škótska #Boris Johnson #Nicole Sturgeonová