V Rusku našli nezvestného lekára, ktorý liečil Navaľného. Stratil sa v lese počas lovu

V Omskej oblasti na Sibíri v pondelok našli nezvestného ministra zdravotníctva oblastnej vlády, ktorý bol tri dni stratený v hlbokom lese. Oznámili to ruské médiá s odvolaním sa na miestne úrady. Nezvestný Alexander Murachovskij predtým pôsobil ako primár nemocnice, kde bol vlani v auguste hospitalizovaný s podozrením na otravu opozičný politik Alexej Navaľnyj.

10.05.2021 05:30 , aktualizované: 12:08
navaľný navalnyj Foto: ,
Alexej Navaľnyj na fotografii z februára 2021.
debata (66)

Murachovskij bol nezvestný od 7. mája, keď na terénnej štvorkolke odišiel z loveckej základne v dedine Pospelovo do hlbokého lesa. Známi sa ho najprv pokúšali nájsť sami, ale nakoniec sa v sobotu obrátili na políciu. V nedeľu sa podarilo nájsť ministrovu štvorkolku, ale Murachovskij zostával nezvestný.

Do pátrania sa zapojila stovka policajtov, záchranárov a dobrovoľníkov, ako aj vrtuľník a bezpilotné stroje. Minister sa nakoniec objavil sám, keď prišiel do dediny Basly. „Bol prepravený do okresnej nemocnice a podľa predbežných údajov sa cíti uspokojivo,“ citovala agentúra TASS vyjadrenie oblastných úradov, ktoré sľúbili neskôr podať podrobnejšie informácie.

Štyridsaťdeväťročný Murachovskij sa stal členom oblastnej vlády vlani v novembri. Po jeho predchodkyni Irine Soldatovovej úrady vyhlásili medzinárodné pátranie pre podozrenie, že sa pri nákupe zdravotníckeho zariadenia dopustila sprenevery v hodnote miliónov rubľov.

Ako primár dal Murachovskij vlani v auguste – po prieťahoch a naliehaní nemeckých lekárov – súhlas s prepravou Navaľného do Berlína. Tvrdil, že lekári v Omsku nenašli v tele Navaľného stopy jedu a že sa pravdepodobne jednalo o metabolickú poruchu.

Denník Kommersant pripomenul, že v rovnakej omskej nemocnici pracovali dvaja lekári, ktorí tento rok náhle zomreli: Rustam Agišev, vedúci oddelenia traumatológie a ortopédie, zomrel podľa portálu taiga.info v marci vo veku 63 rokov na následky mozgovej príhody, ktorú utrpel v decembri. Začiatkom februára podľahol údajne infarktu zástupca primára anestéziologického a resuscitačného oddelenia Sergej Maximišin, ktorý mal 55 rokov.

Navaľnyj bol od 22. augusta 2020 hospitali­zovaný v nemocnici v Berlíne po tom, ako mu dva dni predtým prišlo zle počas letu z Tomska do Moskvy. Lietadlo núdzovo pristálo práve v Omsku, kde ho hospitalizovali na jednotke intenzívnej starostlivosti toxikologického oddelenia. Analýzy urobené po prevoze do Nemecka, kde sa liečil niekoľko týždňov, ukázali, že bol otrávený nervovoparalytickou látkou zo skupiny novičok.

66 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Alexej Navaľnyj