Izraelské letecké útoky zničili budovu v Gaze, Hamas reagoval raketovými útokmi

Izraelské letecké útoky v utorok zničili 12-poschodovú budovu v meste Gaza v palestínskom pásme Gazy, v ktorej boli aj kancelárie vrcholných predstaviteľov hnutia Hamas. Informovala o tom agentúra AP. Hnutie uviedlo, že v reakcii na tento útok vypálilo 130 rakiet na izraelské mesto Tel Aviv.

11.05.2021 21:09 , aktualizované: 23:17
debata (38)

Izraelské drony najskôr vypálili sériu varovných výstrelov, aby ľuďom poskytli čas na opustenie budovy predtým, ako ju armáda zničila, píše AP.

Obete z miesta útoku bezprostredne nehlásili. Útok však predstavoval ďalšie vystupňovanie izraelskej ofenzívy proti hnutiu Hamas, konštatuje AP.

Niekoľko týždňov trvajúca konfrontácia medzi Izraelom a Hamasom v súvislosti so situáciou vo východnej časti Jeruzalema sa vystupňovala v utorok, pripomína AP. Izrael uskutočnil nové letecké útoky na pásmo Gazy a militanti odpálili stovky rakiet smerom na južnú časť Izraela.

Pri raketovom útoku militantného hnutia Hamas prišla v utorok o život obyvateľka izraelského mesta Rišon le-Cijon Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na izraelskú políciu.

Mesto Rišon le-Cijon leží južne od Tel Avivu. Išlo o rakety, ktoré hnutie Hamas odpálilo v utorok v noci, píše agentúra AP.

Záchranná služba Magen David Adom (Červená Dávidova hviezda/MDA) ešte predtým v utorok oznámila, že rakety vystrelené z palestínskeho pásma Gazy zabili aj dve ženy v juhoizraelskom meste Aškelon.

Hovorca MDA uviedol, že jedna z usmrtených žien bola štyridsiatnička a druhá mala okolo 65 rokov. Dodal, že ženy zahynuli pri dvoch rôznych incidentoch.

Hamas už predtým pohrozil útokmi na izraelské mesto Tel Aviv v prípade, že Izrael bude pokračovať v útokoch na budovy v Gaze.

Napätie v Jeruzaleme sa v uplynulých týždňoch zvýšilo po tom, čo sa Palestínčania postavili na odpor proti izraelským obmedzeniam prístupu do častí jeruzalemského Starého mesta počas moslimského posvätného mesiaca ramadán. Príčinou napätia je tiež hrozba vysídlenia štyroch palestínskych rodín, na domy ktorých si robia nároky židovskí osadníci.

USA vyzvali Izrael a Palestínčanov, aby sa vyvarovali úmrtiam civilistov

Spojené štáty vyzvali v utorok Izrael a Palestínčanov, aby sa vyvarovali „hlboko poľutovaniahodným“ úmrtiam civilistov. USA sa tak vyjadrili po leteckých útokoch Izraela, ktorými reagoval na rakety odpálené z pásma Gazy, píše agentúra AFP.

„Izrael má právo brániť sa. Správy o úmrtiach civilistov sú však niečo, čo ľutujeme, a boli by sme radi, keby sa to zastavilo,“ povedal hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price.

„Nechceme vidieť provokácie. Provokácie, ktoré vidíme, viedli k hlboko poľutovaniahodnej strate životov,“ uviedol.

Kanadský premiér Justin Trudeau toto násilie označil za „príšerné“. Kanada je podobne ako USA kľúčovým spojencom Izraela, píše AFP.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Hamas #Pásmo Gazy