Rakúskeho kancelára Kurza vyšetruje prokuratúra v súvislosti s kauzou Ibiza

Vyšetrovanie voči rakúskemu kancelárovi Sebastianovi Kurzovi a šéfovi úradu vlády Bernhardovi Bonellimu pre údajné nepravdivé výpovede v súvislosti s kauzou Ibiza spustila špecializovaná prokuratúra pre hospodársku trestnú činnosť a korupciu (Wirtschafts- und Korruptionsstaatsanwaltschaft - WKStA). Oznámil to v stredu samotný Kurz na zasadnutí vládneho kabinetu, informovala agentúra APA.

12.05.2021 12:27
Sebastian Kurz Foto: ,
Rakúsky kancelár Sebastian Kurz
debata (2)

Podnet na vyšetrovanie Kurza a Bonelliho podali Sociálnodemokra­tická strana Rakúska (SPÖ) a liberálna NEOS, podľa ktorých sa obaja politici dopustili nepravdivých tvrdení, keď o kauze Ibiza vypovedali v príslušnom vyšetrovacom výbore.

Denník Der Standard informoval, že dôvodom vyšetrovania je zrejme postup pri objednávaní dozornej rady novozaloženej rakúskej štátnej holdingovej spoločnosti Österreichische Beteiligungs AG (ÖBAG).

Kurz a Bonelli údajne v tejto veci neuviedli pred vyšetrovacím výborom kauzy Ibiza pravdivé informácie. K týmto zisteniam mali prispieť nanovo vyhodnotené chatové správy zo smartfónu predsedu ÖBAG-u Thomasa Schmida spred niekoľkých týždňov. Kurz a Bonelli sa v tejto veci údajne angažovali viac než bolo dosiaľ známe.

Kurz podľa vlastných slov na odstúpenie z funkcie nepomýšľa. Ako zdôraznil, prokuratúra môže v ktoromkoľvek okamihu podať trestné oznámenie. Vychádza tiež z toho, že tak i spraví. Vzhľadom na nízku výšku možného trestu by sa o tejto záležitosti malo rozhodovať pred jedným sudcom, poznamenal Kurz.

sebastian kurz, rakúsko Čítajte viac Kurz poprel pravosť mailov, ktoré ho spájajú s kauzou Ibiza

To, že by mohol byť v tejto veci odsúdený, si však nevie vôbec predstaviť. Vždy si bol totiž, ako vysvetlil, vedomý toho, že vyšetrovací výbor v kauze Ibiza je dôležitým grémiom, pred ktorým sa musí zodpovedať. Pripomenul však, že o mnohých z otázok v tomto výbore sa rokovalo už dávnejšie. Na všetky otázky však odpovedal pravdivo, uistil.

„Nikto nemá záujem uvádzať klamlivé tvrdenia – to je logické,“ citovala Kurza stanica ORF. Termín, kedy sa má dostaviť na výsluch na WKStA, zatiaľ nedostal.

Korupčná kauza z jari 2019 známa ako Ibiza, ktorú spustilo zverejnenie záznamu zo skrytej kamery, zhotoveného na rovnomennom španielskom ostrove, viedla k pádu rakúskej vlády.

Heinz-Christian Strache totiž odstúpil z funkcie vicekancelára i z postu lídra pravicovej Slobodnej strany Rakúska (Freiheitliche Partei Österreichs – FPÖ), vtedajšieho koaličného partnera Kurzovej Rakúskej ľudovej strany (Österreichische Volkspartei – ÖVP). V septembri 2019 sa konali nové parlamentné voľby, ktoré priniesli návrat kancelára Kurza. Jeho ľudovci vytvorili koaličnú vládu so stranou Zelených.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Sebastian Kurz #kauza Ibiza