Korčok odsúdil raketové útoky z Gazy, Izrael vyzval na zdržanlivosť

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok odsúdil v stredu raketové útoky vypálené z pásma Gazy na Izrael a židovský štát vyzval na zdržanlivosť a primerané použitie sily. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí.

12.05.2021 15:54
Ivan Korčok Foto:
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok.
debata (62)

„Odsudzujem masívne raketové útoky radikálneho hnutia Hamas a ďalších militantných organizácii z pásma Gazy na južný a centrálny Izrael, ktoré ohrozujú civilné obyvateľstvo izraelských miest. Zároveň vyzývam na zdržanlivosť a primerané použitie policajných a vojenských prostriedkov pri zabezpečovaní zákonnosti a poriadku v rámci východného Jeruzalema, ako aj pri ochrane bezpečnosti Izraelského štátu a jeho občanov, a tiež s ohľadom na civilné obyvateľstvo pásma Gazy. Vyjadrujem sústrasť všetkým rodinám civilných obetí,“ uviedol Korčok

Raketové útoky palestínskych radikálov z pásma Gazy na ciele v Izraeli a odveta Izraela za ne v podobe náletov pokračujú už piaty deň. Ide o najhoršie boje od vojenskej operácie izraelských obranných síl voči pásmu Gazy ovládanému islamistickým hnutím Hamas v roku 2014.

Podnietili ich násilné potýčky medzi palestínskymi demonštrantmi a izraelskou políciou, ktoré vypukli začiatkom mája v okolí mešity al-Aksá v Jeruzaleme, posvätnom mieste židov i moslimov.

Počet obetí izraelských útokov v pásme Gazy stúpol podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva na minimálne 48. Medzi obeťami je aj 14 detí, zatiaľ čo zranenia utrpelo približne 300 Palestínčanov. O život prišlo podľa židovského štátu celkovo už najmenej päť Izraelčanov.

Izrael / Palestínčania / Čítajte viac Napätie v Jeruzaleme. Brusel odsúdil zásah Izraelu proti Palestínčanom, Teherán hovorí o vojnovom zločine
62 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Pásmo Gazy #Ivan Korčok