Izrael má právo brániť sa proti paľbe raketami, vyhlásil Biden

Americký prezident Joe Biden v stredu vyhlásil, že "Izrael má právo brániť sa" proti paľbe raketami vystrelenými hnutím Hamas a ďalšími palestínskymi skupinami z pásma Gazy.

13.05.2021 06:46 , aktualizované: 23:10
Izrael Palestínčania armáda útok raketový Foto: ,
Izraelské delostrelectvo páli na ciele v pásme Gazy na hraniciach Izraela s Gazou 12. mája 2021.
debata (90)

Biden dodal, že sa rozprával s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom a ich telefonát sa týkal niekoľko dní trvajúceho násilia, ktoré si vyžiadalo desiatky mŕtvych, aj na strane civilistov.

Šéf Bieleho domu novinárom povedal: „Očakávam a dúfam, že toto násilie Izrael čoskoro ukončí. Ale Izrael má právo brániť sa, keď nad jeho územím lietajú tisíce rakiet.“

V noci na dnes zazneli poplašné sirény varujúce pred dopadom rakiet prvýkrát tiež na severe Izraela. Doteraz ostreľovanie z Pásma Gazy dosiahlo len do južnej a strednej časti Izraela. Podľa reportéra agentúry DPA bola počuť najmenej jedna explózia tiež v meste Tel Aviv.

USA opäť zablokovali vyhlásenie Bezpečnostnej rady OSN

Bezpečnostná rada OSN mala v stredu ďalšie mimoriadne zasadnutie o zhoršujúcich sa nepriateľských akciách medzi Izraelom a Palestínčanmi, ale opäť sa nedohodla na spoločnom vyhlásení, pretože s ním nesúhlasili Spojené štáty, kľúčový spojenec Izraela. Tlačovej agentúre AFP to uviedli nemenovaní diplomati.

Podľa viacerých zdrojov bolo 14 z 15 členov Bezpečnostnej rady (BR) OSN za prijatie spoločného vyhlásenia, zameraného na zmiernenie napätia. USA však pokladajú zasadnutie rady za dostatočný prejav znepokojenia nad situáciou a nemyslia si, že vyhlásenie by „pomohlo situáciu deeskalovať“, dodali diplomati.

„Spojené štáty sa v zákulisí aktívne zapájajú do diplomatických diskusií so všetkými aktérmi a v celom regióne, aby takto upokojili situáciu. V tomto štádiu by bolo vyhlásenie rady kontraproduktívne,“ povedal jeden nemenovaný zdroj oboznámený s diskusiami.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v stredu už skôr oznámil, že na Blízky východ odcestuje americký vyslanec a bude sa snažiť zmierniť napätie medzi Izraelom a Palestínčanmi.

Nesúhlas Washingtonu s vydaním vyhlásenia však vyvolalo frustráciu u štyroch členov rady z Európy – Nórska, Estónska, Francúzska a Írska – a v stredu neskoro večer zverejnili vlastné spoločné vyhlásenie. „Odsudzujeme ostreľovanie izraelského civilného obyvateľstva raketami z Gazy, ktoré odpaľuje Hamas a ďalšie militantné skupiny. Je to úplne neprijateľné a okamžite to musí prestať,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Izrael / Arab / Gaza / Palestína / Čítajte viac Počet obetí izraelských útokov v pásme Gazy stúpol na minimálne 48, z toho 14 detí

Z juhu Libanonu odpálili na Izrael najmenej tri rakety

Najmenej tri rakety boli odpálené z juhu Libanonu smerom na Izrael, uviedli vo štvrtok libanonské bezpečnostné a vojenské zdroje. Informujú o tom agentúry AFP a AP.

Podrobnosti dosiaľ neboli známe, podľa svedka v južnom Libanone však rakety odpálili z oblasti južne od prístavného mesta Súr, uviedla agentúra DPA.

Podľa libanonského armádneho zdroja, ktorý žiadal o zachovanie anonymity, existuje podozrenie, že za odpálením rakiet sú palestínske skupiny.

Izraelská armáda útok potvrdila s tým, že rakety dopadli do mora. Dva zdroje blízke libanonskému hnutiu Hizballáh, úhlavnému nepriateľovi Izraela, uviedli, že táto šiitská skupina nemá s incidentom žiadnu spojitosť.

Izraelský minister obrany schválil mobilizáciu ďalších 9000 záložníkov

Izraelský minister obrany Benny Ganc odsúhlasil mobilizáciu dodatočných 9000 záložníkov, oznámil vo štvrtok večer jeho úrad. Informuje o tom agentúra DPA.

Vyhlásenie prišlo v čase eskalácie násilia medzi Izraelom a palestínskymi militantmi v regióne. Ďalšie jednotky pridelia okrem iného južnému a centrálnemu regionálnemu veliteľstvu izraelských ozbrojených síl.

Izrael už mobilizoval 5000 záložníkov aj v utorok, pripomína DPA. Izraelská armáda tvrdí, že na židovský štát bolo z pásma Gazy od pondelka večera vystrelených zhruba 1750 rakiet. Vlna násilia si doposiaľ vyžiadala sedem obetí na izraelskej strane, kým v pásme Gazy podľa palestínskeho ministerstva zdravotníctva zahynulo 87 ľudí.

Izraelská armáda vo štvrtok skoro ráno bombardovala objekty hnutia Hamas v palestínskom pásme Gazy, pričom zničila jeho „centrálnu banku“, ústredie vnútornej bezpečnosti, ako aj dom jedného z popredných veliteľov Hamasu používaný pre potreby palestínskych radikálov. Informovali o tom izraelské médiá.

V stredu sa Izraelu pri cielených útokoch podarilo zlikvidovať najmenej 14 dôležitých predstaviteľov a veliteľov Hamasu. Podľa denníka Jerusalem Post medzi nimi boli aj experti podieľajúci sa na programe, ktorý má viesť k posilneniu vojenských schopností hnutia a jeho raketového programu. Ich likvidácia je „pre Hamas veľkou ranou“, uviedol pre denník nemenovaný izraelský zdroj.

Denník The Times of Israel medzičasom informoval, že izraelskej armáde sa vo štvrtok už trikrát podarilo zabrániť teroristickým bunkám z pásma Gazy, aby smerom na Izrael vystrelili protitankovú riadenú strelu. Práve tento typ rakety v stredu zasiahol džíp izraelskej armády pohybujúci sa severne od pásma Gazy. Zahynul pri tom vojak izraelskej armády a zranenia utrpeli ďalšie dve osoby.

Vzájomné ostreľovanie medzi pásmom Gazy a Izraelom, ktoré sa vystupňovalo od pondelka, si doteraz na izraelskej strane vyžiadalo životy šiestich civilistov a jedného vojaka. Medzi izraelskými obeťami je aj päťročný chlapec z mesta Sderot.

Zdravotnícke úrady pásma Gazy, ovládaného hnutím Hamas, vo štvrtok informovali, že pri izraelských náletoch na túto pobrežnú enklávu prišlo o život už 83 ľudí vrátane 17 maloletých. Zranených bolo najmenej 487 ľudí.

Izraelská armáda v tejto súvislosti tvrdí, že desiatky palestínskych obetí sú „teroristi“, teda príslušníci militantných palestínskych zoskupení, a že niektoré úmrtia na palestínskej strane boli spôsobené zlyhaním rakiet vystrelených z Gazy, ktoré nezasiahli svoj cieľ v Izraeli, ale dopadli na územie palestínskej enklávy.

Agentúra Reuters okrem toho informovala, že zdravotnícke orgány v Gaze vyšetrujú smrť niekoľkých osôb, ktoré sa mohli nadýchať jedovatého plynu. Majú k dispozícii odobrané vzorky, ktoré skúmajú, aby mohli vyvodiť konečné závery.

Reuters s odvolaním sa na hovoru izraelskej armády dodal, že Izrael stiahol k hraniciam s pásmom Gazy rôzne jednotky a nachádza sa v „rôznych fázach prípravy pozemných operácií“. Tieto prípravy pripomínajú podobné operácie počas ozbrojených konfliktov medzi Izraelom a palestínskymi militantmi v rokoch 2014 a 2008–2009.

Nepriateľské akcie medzi militantmi z Hamasu a Izraelom sa vystupňovali začiatkom tohto týždňa. Ide o najhoršie boje od operácie izraelských síl voči pásmu Gazy v roku 2014. Podnietili ich násilné potýčky medzi palestínskymi demonštrantmi a izraelskou políciou, ktoré vypukli začiatkom mája v okolí mešity al-Aksá v Jeruzaleme, posvätnom mieste židov i moslimov.

90 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Hamas #Pásmo Gazy #izraelsko - palestínsky konflikt