Británia urýchli preočkovanie. Vládu znepokojil indický mutant

Desať miliónov Britov starších ako päťdesiat rokov má dostať skôr druhú dávku vakcíny proti covidu. Krajinu, ktorá je majstrom Európy v tempe vakcinácie, znepokojilo rýchle šírenie indického variantu koronavírusu. Jeho výskyt sa už druhý týždeň za sebou v Británii viac ako zdvojnásobil.

14.05.2021 16:08
Británia Anglicko koronavírus Moderna očkovanie... Foto:
Caroline Nicollsová dostáva vakcínu proti ochoreniu COVID-19 v anglickom Readingu. V Británii dostalo aspoň jednu dávku očkovacej látky proti koronavírusu už 53 percent dospelých.
debata

Vláda Borisa Johnsona sa zatiaľ neodhodlala zatiahnuť záchrannú brzdu a nezrušila na pondelok plánované čiastočné uvoľnenie protiepidemických opatrení. Chce však úzkostlivejšie chrániť najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva. Kým väčšina seniorov vo veku nad 65 rokov je už kompletne zaočkovaná, tri štvrtiny päťdesiatnikov ešte stále nie sú úplne chránené. Milióny ich čakajú na druhú dávku, ktorú v Británii bežne podávajú až po dvanásťtýždňovej pauze. Úrady tiež zvažujú prednostné očkovanie všetkých osôb starších ako 17 rokov v ohniskách nákazy, kde je indický variant najviac rozšírený.

Premiér Johnson nevylúčil, že nové mutácie predstavujú riziko pre pripravený plán uvoľnenia protiepidemických opatrení, ktorého ďalšie fáza má nastať po nadchádzajúcom víkende. Otvoriť sa majú napríklad kiná, múzeá, divadlá, športové štadióny či ubytovacie a stravovacie služby. V Anglicku budú smieť v krčmách a reštauráciách obsluhovať hostí aj vnútri.

„Robíme si z toho starosti – šíri sa to,“ povedal Johnson podľa agentúry Reuters k ďalšiemu nárastu počtu indického variantu vírusu označovaného ako B.1.617.2. Varoval, že nové mutácie môžu predstavovať riziko aj pre ďalšie rušenie reštrikcií.

Anglický úrad verejného zdravia zaznamenal už 1 313 prípadov infekcie indickou mutáciou. Je to viac ako dvojnásobok oproti minulému týždňu, keď ich bolo hlásených 520. Pred dvoma týždňami ich zaznamenali ešte len 202. Úrad už minulý piatok označil indickú mutáciu za „nebezpečnú“ pre dôkazy, že je nákazlivejšia ako pôvodný variant koronavírusu a prinajmenšom rovnako ľahko prenosná ako britský mutant, v Británii označovaný ako kentský, ktorý vlani v krajine vyvolal druhú vlnu epidémie. Mutácia B.1.617.2 je už v severozápadnom Anglicku druhým najbežnejším variantom koronavírusu. Najhoršia situácia je aktuálne v 130-tisícovom Boltone, satelitnom meste Manchestru, kam úrady vyslali sto zdravotníkov z iných oblastí Anglicka. Zvýšený výskyt indickej mutácie hlási aj Londýn.

Johnson čelí opäť ťažkému rozhodovaniu, ktoré ovplyvní životy miliónov ľudí: či má vláda obmedziť každodenné slobody občanov, alebo riskovať hrozbu novej vlny epidémie. V decembri, počas prudkého nárastu prípadov nákazy kentským variantom, keď vedci žiadali prísny lockdown, predseda vlády nepopulárne opatrenia odložil až na obdobie po Vianociach, čo podľa jeho kritikov napokon stálo Britániu tisíce ľudských životov.

Vláda tentoraz podľa premiéra nechce nič zanedbať a prijme všetky potrebné preventívne opatrenia. „Existuje široké spektrum krokov, ktoré môžeme podniknúť. Nevylučujeme, samozrejme, nič,“ zdôraznil bez ďalších podrobností.

Britské médiá jeho slová interpretovali tak, že by šírenie indického variantu mohlo oddialiť termín úplného uvoľnenia epidemiologických reštrikcií, ktoré je v Anglicku naplánované na 21. júna. Johnson však vyjadril nádej, že k tomu nebude potrebné pristúpiť. „V tejto chvíli nevidím nič, čo by ma odrádzalo od presvedčenia, že budeme môcť (v uvoľňovaní reštrikcií) pokročiť vpred v pondelok a potom aj 21. júna,“ konštatoval.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #očkovanie #koronavírus #Covid-19