Izrael zničil náletom v Gaze budovu, kde sídlili zahraničné médiá

Pri izraelskom nálete bola v sobotu v meste Gaza zničená 13-poschodová výšková budova, v ktorej mala svoje kancelárie tlačová agentúra AP, panarabská televízia al-Džazíra a ďalšie zahraničné médiá. Informovali o tom v sobotu agentúry AP a AFP.

15.05.2021 10:22 , aktualizované: 22:10
gaza nálet Foto: ,
Po izraelskom nálete sa v meste Gaza zrútila budova kde sídlili viaceré medzinárodné médiá.
debata (314)

Televízia al-Džazíra na Twitteri informovala, že izraelská armáda pred útokom varovala majiteľa tejto budovy. Obdobnú informáciu priniesla aj agentúra AP, ktorá napísala, že k náletu došlo približne hodinu po tom, ako armáda nariadila ľuďom, aby budovu opustili.

Podľa izraelskej armády sa v objekte nachádzali tiež priestory vojenskej rozviedky hnutia Hamas, ktoré využívalo kancelárie médií a ich pracovníkov ako ľudské štíty.

Budova sa po nálete zrútila. Bezprostredne nebolo zrejmé, prečo sa práve ona stala terčom náletu. Podľa AP je to ďalší pokus armády o umlčanie spravodajských hlásení z oblasti, kde bojuje s palestínskym militantným hnutím Hamas.

K útoku došlo len niekoľko hodín po ako, iný nálet izraelskej armády zasiahol v utečeneckom tábore aš-Šátí v meste Gaza dom, pričom zahynulo desať členov palestínskej rodiny vrátane detí.

Netanjahu telefonoval s Bidenom

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v sobotňajšom telefonickom rozhovore uistil amerického prezidenta Joea Bidena, že Izrael počas náletov v pásme Gazy vyvíja maximálne úsilie na ochranu civilného obyvateľstva.

Telefonát sa uskutočnil po tom, ako bola pri izraelskom útoku zničená výšková budova, v ktorej sídlili zahraničné médiá. O niekoľko hodín neskôr izraelská armáda zaútočila na dom popredného politického lídra Hamasu v pásme Gazy Chálila Hajju, ktorý podľa nej tvoril súčasť „teroristickej infraštruktúry“. Bezprostredne nebolo jasné, či je Hajja ešte stále nažive.

Izraelská armáda zdôraznila, že civilistov nachádzajúcich sa v zmienenej výškovej budove, kde boli aj kancelárie médií, včas varovala a dala im čas na jej opustenie.

„Netanjahu (počas telefonátu s Bidenom) zdôraznil, že Izrael robí všetko pre to, aby nezainteresované osoby neutrpeli žiadnu ujmu. Dôkazom toho je skutočnosť, že z výškových budov, v ktorých sa nachádzajú priestory využívané teroristami, sú pred útokmi evakuované všetky nezainteresované osoby,“ uvádza sa vo vyhlásení kancelárie izraelského premiéra.

Propalestínske protesty v Európe

Tisíce ľudí pochodovali v sobotu ulicami Londýna, Paríža a Madridu na podporu Palestínčanov. V Londýne sa zišlo niekoľko tisíc protestujúcich, ktorí sa od londýnskeho Hyde Parku vydali na pochod k izraelskej ambasáde. Niesli transparenty s nápisom „Prestaňte bombardovať Gazu“ a skandovali heslá požadujúce vytvorenie nezávislého palestínskeho štá­tu.

V Madride sa zhromaždilo približne 2500, z veľkej časti mladých ľudí s palestínskymi zástavami, ktorí pochodovali na námestie Puerta del Sol v centre mesta. „Toto nie je vojna, to je genocída,“ skandovali účastníci protestu.

Ľudia držia transparenty a palestínske zástavy... Foto: SITA/AP, Alberto Pezzali
británia palestína protest Ľudia držia transparenty a palestínske zástavy pri pochodovaní počas protestu proti izraelským útokom na Palestínčanov v Gaze, Londýn 15. mája 2021.

V Paríži úrady konanie propalestínskeho protestného pochodu zakázali pre obavy z vypuknutia násilností. Vo štvrti Barbes v severnej časti francúzskej metropoly sa však napriek tomu zišli tisíce ľudí. Polícia napokon použila na ich rozohnanie slzotvorný plyn a vodné delo a podarilo sa jej zabrániť uskutočneniu pochodu, ktorý mal smerovať na parížske námestie Bastilly.

Protesty sa konali aj v Nemecku, Írsku, Švajčiarsku, Švédsku či v Kanade.

Raketové útoky pokračujú

Palestínski militanti v pásme Gazy pokračovali v sobotu v raketových útokoch na izraelské mestá. V meste Beerševa ležiacom na juhu Izraela a v prihraničných mestách sa ráno rozozvučali varované sirény, oznámila podľa svetových agentúr izraelská armáda, ktorá zároveň pokračovala v útokoch na ciele v tejto palestínskej enkláve.

Podľa polície zasiahli úlomky rakety v izraelskom meste Beerševa dom. Spôsobili materiálne škody, zranený nebol nikto. Cieľmi útokov militantov boli opäť aj pobrežné mestá Aškelon a Ašdod.

Izraelské letectvo v odvete zasiahlo niekoľko pozícií, z ktorých príslušníci islamistického hnutia Hamas ovládajúceho pásmo Gazy odpaľovali rakety, ako aj dve skupiny bojovníkov Hamasu.

Podľa agentúry WAFA bolo od pondelka, keď situácia v regióne eskalovala, v pásme Gazy zabitých 136 Palestínčanov. V Izraeli si raketová paľba doteraz vyžiadala osem obetí, oznámila izraelská armáda. Militanti od pondelka vystrelili na Izrael viac ako 2000 rakiet.

gazy gaza rakety izrael palestína Čítajte viac Izraelské pozemné sily útočili na Gazu, jej hranice však neprekročili

V zmiešaných arabsko-izraelských mestách pokračovali aj v noci na sobotu nepokoje. Napriek zákazu vychádzania hádzali demonštranti v meste Lod na príslušníkov bezpečnostných síl kamene a zápalné fľaše, pričom jeden z nich bol postrelený do nohy.

V Džaffe, arabskej štvrti Tel Aviv, zrejme židovskí extrémisti hodili dve zápalné fľaše na dom obývaný arabskou rodinou, pričom bolo zranené 12-ročné dieťa. V meste Akko výtržníci bolo podľa spravodajského webu Ynet podpálili divadlo, ktoré spoločne prevádzkujú židia a Arabi.

Najvážnejšie boje medzi Izraelom a palestínskymi militantmi z pásma Gazy od roku 2014 vypukli v pondelok po tom, čo hnutie Hamas, ovládajúce túto palestínsku enklávu, vystrelilo rakety na Jeruzalem a Tel Aviv ako odplatu za zásah izraelskej polície voči Palestínčanom v blízkosti mešity al-Aksá v Jeruzaleme.

zväčšiť Stúpajúci dym po izraelských náletoch na budovu... Foto: SITA/AP, Hatem Moussa
gaza útok izrael palestína nálet výbuch Stúpajúci dym po izraelských náletoch na budovu v Gaze, 13. máj 2021.
314 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Hamas #Pásmo Gazy #izraelsko - palestínsky konflikt