Odporúčanie z EMA: Vakcínu AstraZeneca nedávajte už ani seniorom

Jedna z očkovacích látok proti ochoreniu COVID-19 nemá v zmenených podmienkach v Európe podporu kľúčových odborníkov.

13.06.2021 14:52
debata (306)

Marco Cavaleri, zástupca Európskej liekovej agentúry (EMA), povedal, že členské štáty EÚ by mali prestať používať vakcínu AstraZeneca aj pre ľudí, ktorí majú viac ako 60 rokov.

Niektoré krajiny sa pre riziko krvných zrazenín rozhodli vyradiť tento prípravok pri očkovaní svojich obyvateľov vo veku do 60 rokov. EMA doteraz označovala AstruZenecu za vhodnú pre všetky vekové skupiny s tým, že ochorenie na COVID-19 predstavuje väčšie riziko, ako sú prípadné zdravotné problémy po podaní tejto vakcíny.

„V kontexte pandémie sme zastávali názor, že úžitok AstraZenecy je výhodný pre všetky vekové skupiny," poznamenal Cavaleri, ktorý v EMA zodpovedá za vakcinačnú stratégiu. Počet ľudí s COVID-19 však klesá a je známe, že mladším osobám hrozí menšie riziko komplikácií.

Cavaleri vyhlásil, že bude lepšie používať mediátorové vakcíny mRNA, čiže také, čo neobsahujú nijakých mŕtvych či oslabených pôvodcov ochorenia, ale genetickú informáciu vírusu. Tými sú prípravky farmaceutických spoločností Pfizer/BioNTech a Moderna.

Na otázku, či by sa mali zdravotnícke úrady jednotlivých štátov únie vyhnúť podávaniu vakcíny AstraZeneca aj ľuďom starším ako 60 rokov, Cavaleri pritakal: „Áno. A veľa krajín, ako sú Francúzsko a Nemecko, to zvažuje, pretože je k dispozícii väčšie množstvo vakcín mRNA."

306 debata chyba
Viac na túto tému: #Ema #koronavírus #AstraZeneca