Stoltenberg: Vzťahy NATO a Ruska sú najhoršie od konca studenej vojny

Vzťahy Severoatlantickej aliancie s Ruskom sa teraz nachádzajú v najhoršom bode od konca studenej vojny. Pred začatím samitu NATO to vyhlásil generálny tajomník organizácie Jens Stoltenberg. Zároveň vyhlásil, že Čína nie je nepriateľom aliancie, avšak pre ňu predstavuje bezpečnostnú výzvu. NATO podľa neho na konci samitu prvýkrát zaujme jasnú a jednotnú pozíciu voči Pekingu.

14.06.2021 09:59
Stoltenberg Foto: ,
Jens Stoltenberg počas samitu NATO v Bruseli.
debata (39)

„Čína sa nám stále približuje. Stretávame sa s ňou v kybernetickom priestore, vidíme Čínu v Afrike, ale sme tiež svedkami výrazných investícií do našej vlastnej kritickej infraštruktúry,“ povedal Stoltenberg reportérom ešte predtým, než do sídla NATO v Bruseli začali prichádzať svetoví lídri.

140416a-004 Čítajte viac Bývalý šéf NATO: Keď Američania odchádzajú, postupujú zlí chlapci

Aliancia sa podľa svojho generálneho tajomníka nenachádza v stave novej studenej vojny s Pekingom a nevníma ho ako nepriateľa. Musia však podľa Stoltenberg reagovať na zvýšené bezpečnostné výzvy. „Vieme, že Čína nezdieľa naše hodnoty. (…) Musíme odpovedať spoločne ako aliancie,“ dodal s tým, že záverečné vyhlásenie zo samitu bude obsahovať vymedzenie jasnej pozície NATO voči Číne, na ktorej sa jednotlivé členské krajiny stále viac zhodujú.

Nový prístup voči Rusku či práve Číne by mali šéfovia štátov a vlád troch desiatok členských krajín zhrnúť v novej stratégii aliancie nazvanej NATO 2030. Schôdzky v Bruseli sa dnes prvýkrát zúčastňuje nový americký prezident Joe Biden, pre nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú by dnešné rokovania aliancia malo naopak posledným.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #Jens Stoltenberg #samit NATO