Peking obvinil NATO zo zveličovania 'teórie čínskej hrozby'

Peking obvinil v utorok NATO z "vytvárania konfrontácií" po tom, čo sa lídri Severoatlantickej aliancie dohodli spolupracovať na riešení výziev, ktoré predstavuje čínska politika, informovala agentúra AFP.

15.06.2021 09:24
summit  NATO čaputová summit Foto: ,
Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová (zelené šaty) pózuje s ostatnými hlavami štátov a vlád členských krajín NATO počas summitu NATO v Bruseli 14. júna 2021.
debata (5)

Vo vyhlásení čínskej misie pri Európskej únii sa uvádza požiadavka, aby NATO „posudzovalo vývoj Číny racionálne, prestalo zveličovať rôzne formy ‚teórie čínskej hrozby‘ a nevyužívalo legitímne záujmy a zákonné práva Číny ako ospravedlnenie na manipuláciu skupinovej politiky“.

Šéfovia štátov a vlád členských krajín NATO sa v pondelok zhodli na tom, že hrozby zo strany Číny – vrátane kybernetických útokov a vývoja jadrových zbraní – predstavujú „systémové výzvy“ pre medzinárodné právo a bezpečnosť. Píše sa tak v záverečnom 41-stranovom vyhlásení summitu NATO, ktorý sa v pondelok uskutočnil v Bruseli.

Lídri NATO sú podľa svojich slov „znepokojení“ aj posilňovaním vojenskej spolupráce Číny s Ruskom, netransparentnosťou a šírením dezinformácií zo strany čínskej vlády. Nevylúčili však možnosť „konštruktívneho dialógu“ s Pekingom, a to najmä v oblastiach spoločných záujmov, medzi ktoré patrí boj proti klimatickej zmene.

NATO / Joe Biden / Recep Tayyip Erdogan / Čítajte viac Lídri NATO: Hrozbu predstavujú Čína, Rusko aj kybernetické útoky
5 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #NATO