Po senáte aj Kongres schválil 19. jún ako nový sviatok - pripomenie koniec otroctva

Snemovňa reprezentantov Kongresu USA schválila v stredu návrh zákona, ktorým sa krajine zavádza nový federálny sviatok: 19. jún – tzv. Juneteenth, deň pripomínajúci ukončenie otroctva v krajine.

16.06.2021 07:09 , aktualizované: 17.06.2021 06:23
lincoln, listina Foto:
Listina podpísaná Abrahamom Lincolnom, ktorou sa zrušilo otroctvo v USA.
debata (4)

Návrh už v stredu jedmonyseľne odsúhlasila druhá komora Kongresu – Senát – takže teraz ho musí podpísať už len prezident Joe Biden, ktorý avizoval, že tak urobí.

Členovia Snemovne hlasovali za zákon v pomere 415 ku 14. Predchádzajúci pokus o uzákonenie tohto sviatku vlani v Kongrese neprešiel, keď niektorí republikáni poukazovali na vysoké finančné náklady spojené s jeho zavedením.

Takzvaný Juneteenth, čo je zloženina z anglických výrazov pre jún a devätnásty (June a nineteenth), si pripomína 19. jún 1865, kedy do texaského Galvestonu priviezol generál armády Únie Gordon Granger správu o oslobodení otrokov. Prezident Abraham Lincoln rozhodol o ich zrovnoprávnení už skôr, v mnohých južanských štátoch vrátane Texasu, ale nebolo toto rozhodnutie uplatňované.

Prvý za takmer 40 rokov

„Vyhlásenie 19. júna za federálny sviatok je veľkým krokom k uznaniu chýb minulosti,“ povedal vodca senátnej väčšiny Chuck Schumer. „Musíme ale pokračovať na zaistení spravodlivosti,“ do­dal.

deti, dieťa, týranie, smútok, depresia, samovražda Čítajte viac Moderné otroctvo zasahuje najmä ženy! Čísla sú hrozivé, vývoj ešte horší

Pôjde v poradí o 12. americký federálny sviatok a prvý novouzákonený od roku 1983. Vtedy bol v USA zavedený Deň Martina Luthera Kinga, bojovníka za práva Afroameričanov.

Zákon o novom federálnom sviatku Juneteenth je jednou z mála právnych noriem, na ktorej sa v ináč hlboko polarizovanom Kongrese dokázali zhodnúť demokrati s republikánmi.

Juneteenth sa ako sviatok oslavuje vo väčšine amerických štátov; plateným sviatkom je 19. jún pre štátnych zamestnancov napríklad v Texase, New Yorku, Virgínii či Washingtone.

Zuzana Čaputová Čítajte viac Čaputová sa stretla s Bidenom. Ten ocenil pokrok, ktorý Slovensko v poslednom čase dosiahlo
4 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #sviatok #otroctvo