Epidémia eboly v Guinei sa skončila, vyžiadala si 12 obetí

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v sobotu oficiálne oznámila koniec druhej epidémie eboly v západoafrickom štáte Guinea. Začiatok epidémie bol v krajine vyhlásený 14. februára, informovala agentúra AFP.

19.06.2021 16:16
Guinea epidémie ebola Foto: ,
Vírus eboly. Guinea vo februári 2021 naraz zápasila s epidémiami štyroch vírusových ochorení: osýpok, žltej zimnice, COVID-19 a eboly.
debata

„Mám tu česť vyhlásiť koniec epidémie eboly (v Guinei),“ uviedol predstaviteľ WHO Alfred Ki-Zerbo počas ceremónie, ktorá sa konala v regióne, kde v januári epidémia vypukla.

Išlo v poradí už o druhú epidémiu eboly v tomto chudobnom africkom štáte, v ktorom žije 13 miliónov ľudí. Počas tohtoročnej epidémie zaznamenali v Guinei 16 prípadov nákazy ebolou, z čoho 12 sa skončilo smrťou pacienta. Počas prvej epidémie, ktorá trvala v rokoch 2013–2016 a rozšírila sa do viacerých štátov západnej Afriky, zahynulo až 11 300 ľudí.

Ebola Čítajte viac Guinea začala s očkovaním proti ebole, epidémiu chce poraziť do šiestich týždňov

Guinei sa tentokrát podarilo na vypuknutie epidémie zareagovať rýchlo. Začiatkom roka navyše v krajine spustili za pomoci WHO aj očkovaciu kampaň proti ebole.

Ebola je jednou z najobávanejších chorôb na svete. Je vysoko nákazlivá a úmrtnosť na ňu dosahuje až 90 percent. Prvotné príznaky eboly môžu pripomínať chrípku. Vírus eboly spôsobuje horúčky a potom vnútorné a vonkajšie krvácanie, neskôr začínajú zlyhávať vnútorné orgány. Prenáša sa krvou, sekrétmi a telesnými tekutinami. Prenos sa môže uskutočniť aj nechráneným pohlavným stykom s uzdravenými pacientmi, a to aj niekoľko týždňov po ich uzdravení.

debata chyba
Viac na túto tému: #WHO #epidémia #ebola #Guinea