Prvé kolo miestnych volieb vo Francúzsku ovládli konzervatívci, Macron pohorel

V 13 regiónoch pevninského Francúzska a dvoch zámorských územiach ľudia hlasovali v prvom kole miestnych volieb. Viac ako 48 miliónov Francúzov tak malo právo vybrať činiteľov, ktorí budú nasledujúcich šesť rokov rozhodovať o záležitostiach, ktoré sa týkajú ich každodenného života, ako je verejná doprava, školstvo, či územné plánovanie. Podľa projekcií troch agentúr pre výskum verejnej mienky ovládli dnešné hlasovanie konzervatívci. Krajná pravica Marine Le Penovej zostala za očakávaniami, nedarilo sa ani strane prezidenta Emmanuela Macrona. Voľby sprevádzala rekordne nízka účasť.

20.06.2021 21:44
Francúzsko politika voľby regionálne 1. kolo Foto: ,
Hlasovacie lístky vo volebnej schránke počas prvého kola regionálnych volieb vo francúzskom Saint Pee sur NIvelle v nedeľu 20. júna 2021.
debata (6)

Volebné miestnosti sa dnes otvorili s asi trojmesačným oneskorením oproti pôvodne plánovanému termínu, ktoré spôsobila pandémie covidu. Druhé kolo sa bude konať v nedeľu 27. júna a postúpia do neho tie strany, ktoré v kole prvom získali cez desať percent hlasov. Mandáty sa rozdeľujú pomerným systémom, ktorý však zároveň udeľuje výrazný bonus strane s najväčším počtom hlasov.

Stúpajúci Zelení

Pravicovo konzervatívni Republikáni získali podľa prieskumov 26 až 28 percent, uviedla agentúra AP. Až za nimi je krajne pravicové Národné združenie (RN) Le Penovej, ktoré bolo považované za jedného z favoritov. Dlhodobo slabnúci socialisti skončili podľa prieskumov tretí, nasledovaní Zelenými, ktorí v posledných niekoľkých voľbách zaznamenávajú čoraz väčšie úspechy.

Emmanuel Macron Čítajte viac Muža, ktorý dal Macronovi facku, odsúdili na štyri mesiace väzenia

Macronova Republika v pohybe (REM) podľa projekcií zaznamená slabé výsledky a v niektorých regiónoch sa vôbec nedostane do druhého kola. Mladé hnutie z časti dopláca na nerozvinuté regionálne štruktúry i nespokojnosť niektorých voličov s tým, ako si Macronova vláda poradila s pandémiou.

Sedem z 10 voličov neprišlo

Podľa prieskumov RN tesne zvíťazilo v ostro sledovanom regióne na juhu krajiny Provence-Alpes-Côte-d'Azur, avšak menším rozdielom, než sa predpokladalo. Druhé tu skončilo zoskupenie bývalého europoslanca Renauda Museliera, ktorý uzavrel predvolebné spojenectvo s REM.

K voľbám sa podľa prieskumu spoločnosti Elabe nedostavilo 68,5 percenta voličov. Vysokú neúčasť zrejme ovplyvnila teplá a slnečná nedeľa, francúzske miestne voľby však nelákajú príliš veľa voličov tradične. Pred šiestimi rokmi bola účasť v prvom kole menej ako polovičná.

Nicolas Sarkozy Čítajte viac Sarkozy pred súdom poprel obvinenia z nelegálneho financovania kampane

Celoštátni politickí lídri voľby využívajú na preverenie svojich hesiel a tém pred prezidentskými voľbami, ktoré sú naplánované na budúci apríl. Hlavný súboj o Elyzejský palác sa pritom podľa očakávania povedie práve medzi Le Penovou a Macronom. Zásadnou otázkou regionálnych i prezidentských volieb je, či sa v druhom kole voliči znova svorne postavia proti Le Penovej ako extrémistickej hrozbe, ako to urobili niekoľkokrát v minulosti.

V dnešných voľbách sa tiež vyberalo vedenie stovky departementov, ktoré sú prvkom francúzskej miestnej samosprávy.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #miestne voľby