Pre technickú poruchu dočasne odstavili jadrovú elektráreň v Iráne

Iránska jadrová elektráreň pri meste Búšehr bola na niekoľko dní dočasne odstavená z prevádzky. Oznámila to v noci na pondelok Iránska agentúra pre atómovú energiu (AEOI), ktorá to na svojej webovej stránke zdôvodnila bližšie nešpecifikovanou "technickou poruchou".

21.06.2021 07:36
debata (5)

„V dôsledku technickej poruchy v elektrárni Búšehr a po informovaní ministerstva energetiky bola elektráreň dočasne odstavená a odpojená od elektrickej siete,“ cituje agentúra AFP z vyhlásenia AEOI. „Po odstránení technickej poruchy bude táto elektráreň v priebehu niekoľkých najbližších dní opäť pripojená k národnej elektrickej sieti,“ dodala agentúra.

Elektráreň pri Búšehri (vzdialená je 17 kilometrov juhovýchodne od tohto mesta) je jedinou jadrovou elektrárňou v Iráne a prvou na Blízkom východe. Zatiaľ v nej pracuje jediný zo štyroch plánovaných reaktorov VVER s výkonom 1000 MW. Prípravné práce na jej výstavbe sa začali už v roku 1975. Jej stavbu však skomplikovala islamská revolúcia v roku 1979, v dôsledku ktorej sa výrazne zhoršili vzťahy Iránu zo Západom, ako aj iracko-iránska vojna (1980 – 1988). Na dokončení elektrárne sa preto začalo podieľať Rusko.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #jadrová elektráreň #Irán