Únia o rok predĺžila sankcie voči Rusku za anexiu Krymu

Rada EÚ sa v pondelok rozhodla predĺžiť o ďalší rok sankcie voči Rusku, ktoré prijala v reakcii na ruskú anexiu Krymu a Sevastopoľa. Sankcie tak budú aktuálne platiť do 23. júna 2022, informovala Rada EÚ na svojej oficiálnej webstránke.

21.06.2021 14:35
debata (32)

Reštriktívne opatrenia zahŕňajú zákaz dovozu výrobkov pochádzajúcich z Krymu či Sevastopoľa do EÚ. Zakazujú tiež firmám sídliacim v členských štátoch EÚ zakazujú, aby na Kryme či v Sevastopole investovali či podnikali v oblasti cestovného ruchu.

Obmedzeniam podlieha aj vývoz určitého tovaru či technológií z EÚ na Krym, prípadne na použitie v tamojších odvetviach dopravy, telekomunikácií a energetiky alebo na vyhľadávanie, prieskum a ťažbu ropy, zemného plynu a nerastných surovín.

EÚ neuznáva a odsudzuje protiprávnu anexiu Krymu a Sevastopoľa Ruskou federáciou, ktorú považuje za porušenie medzinárodného prá­va.

Sankcie voči Rusku zaviedla Únia prvýkrát v júni 2014 v reakcii na snahu o úmyselné narušenie územnej celistvosti a destabilizáciu Ukrajiny. Ďalšie opatrenia EÚ prijaté v reakcii na krízu na Ukrajine zahŕňajú ekonomické sankcie zamerané na konkrétne odvetvia ruského hospodárstva a individuálne reštriktívne opatrenia.

Krym, letovisko Čítajte viac Sankcie proti Rusku majú sedem rokov. A čo ďalej?
32 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Krym #anexia Krymu #sankcie EÚ